Mekkora veszélyt jelent a citrusfélék héjának fogyasztása?

Mekkora veszélyt jelent a citrusfélék héjának fogyasztása?

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Frissítve: 2024.06.12
Frissítette: SzT
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Rengeteg cikket lehet arról olvasni, hogy a citrusfélék héjának fogyasztása eszméletlenül veszélyes, még a Nemzeti Élelmiszerláncbiztonsági Hivatal is kiadott egy közleményt, amiben felhívta a figyelmet a déligyümölcsök felhasználásával kapcsolatban. Nézzük, mik a tények, mire kell odafigyelnie mindenkinek! 

Mennyire veszélyesek a citrusfélék héjai?

A citrusfélék nyomába szegődtünk

Az olvasóink között biztosan sokan vannak, akik még emlékeznek a rendszerváltás előtti időkre, amikor olyannyira ritkaságnak számítottak a citrusfélék, hogy voltak, akik karácsonyi ajándékként narancsot kaptak. A helyzet mára nagyon megváltozott, ugyanis a citrusfélék a második helyet foglalják el (a szőlő után) a gyümölcs külkereskedelemben. Legkedveltebbek a narancsok, valamint a mandarinok, amik könnyen hámozhatók, vékony, laza héjjal rendelkeznek. A sorban a vérnarancs, valamint a grapefruit következik, majd a pomeló jön, ami egyre inkább kezd kedveltté válni a vásárlók körében. 

Honnan érkeznek a citrusfélék Magyarországra?

A citrusfélék főszezonja egyértelműen november eleje és február vége/március eleje közé tehető – ekkor fogyasztják a magyarok a legtöbbet belőlük. Ha eddig még nem tudtátok, elmondom, hogy a hazai boltok polcain található citrusfélék nem Magyarországon teremnek. Az is biztosan feltűnt már mindenkinek, hogy nemcsak novembertől márciusig lehet hozzájutni ezekhez a termékekhez, hanem az év bármely szakában.

Általánosságban kétféle beszerzésről lehet beszélni: október és március között spanyol, görög, török, horvát, marokkói, valamint egyiptomi termékek érkeznek, április és szeptember között pedig dél-amerikai és dél-afrikai finomságok. A nagyobb áruházakban található citrusfélék többsége Spanyolországból származik, a maradék hányad pedig eloszlik Törökország, Görögország, Marokkó, Egyiptom és Horvátország között. 

Hosszú az út, amig hozzád elérnek

A fent leírtakból is egyértelmű, hogy nagyon hosszú az az út, amit a citrusfélék bejárnak. Ezeket a gyümölcsöket éretlen állapotban szüretelik le, úgy is csomagolják be, és kezdik meg a szállításukat. Ez pedig akár több hétig is elhúzódhat – ezalatt a gyümölcsök dobozokban vannak, szorosan egymás mellett. A tárolás alatt pedig párologtatnak, mivel magas víztartalommal rendelkeznek, lélegeznek, igazából élő anyagok.

A tárolás során betegségek léphetnek fel, ezt pedig nem segíti a levegő magas páratartalma és a hűtés nélküliség sem. És itt jön a képbe a gyümölcsök védelme, amiről a következő oldalon fogok beszélni nektek. Lapozzatok egyet, és tudjátok meg, káros vagy nem a citrusfélék héjának fogyasztása! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

forgalomból kizárt fajta (FK)

ilyen minősítéssel illetik a kísérletekben gyenge eredményt mutatott, a többinél kisebb... Tovább

heterociklusos vegyületek

olyan gyűrűs vegyületek, amelyeknek felépítésében a szénatomon kívül más, ún.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem