Burgonyatermesztés házikertben

hirdetes

Tippek/trükkök a bőséges és hatékony burgonyatermesztéshez

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN
Minden a burgonyatermesztésről

A burgonyatermesztés titka - Válaszd ki a tökéletes méretű gumót az ültetéshez

Fontos észben tartani, hogy az elültetett gumó mérete is befolyásolja majd, hogy burgonyád milyen ütemben lesz képes majd nőni.

Ha a gumó túl kicsi

Ha túl kis méretű burgonyagumót ültetsz el, akkor a növénynek már akkor is gyökereket kell majd növesztenie a gumóból és a szárból, amikor a szár még a föld alatt igyekszik elérni a felszínre. Ez lelassítja a burgonya növekedését, és könnyen előfordulhat, hogy idő előtt elfogynak a gumóban tárolt tartalékai, és elpusztul.

Ha a gumó túl nagy

Ha túl nagy méretű gumó kerül a talajba, akkor burgonyád a meleg, nyári talajhőmérsékletekre vár majd, mielőtt nőni kezdene. Azokon a vidékeken, ahol már a nyár elején is forróság tapasztalható, ez a késlekedés jelentősen csökkentheti a hozamukat.

hirdetes

Szóval mekkora burgonyagumót ültessek?

A legjobb és leggyorsabb eredmények érdekében akkora burgonyát kell tehát ültetned, aminek van is elegendő energiája a gyors növekedéshez, de nem is lustul el.  Minden 10 cm-nyi talajmélységhez nagyjából 40 grammnyi tömegű gumókkal érdemes számolni. Persze fontos az is, hogy hogyan ülteted el burgonyáidat. Ha például egy szántás nélküli ágyásba ülteted őket, akkor egy 40 grammos gumó teljesen megfelelő.

Viszont ha 20 cm mélyre kerülnek majd, akkor már egy 80 grammos gumóra lesz szükséged. A leggyorsabb eredmények érdekében minden elültetett gumón jó, ha van néhány csírakezdemény. A gumók ezek nélkül is kihajtanak majd a föld alatt, csak többet kell várni rájuk.

hirdetes

Egész, vagy szeletelt burgonyagumókat ültessek?

Ha csak teheted, próbálj meg egész, megfelelő súlyú gumókat ültetni (1-2 gramm ide vagy oda még nem a világ vége), mert ezek lényegesen nehezebben rothadnak bele a talajba, mint a vágott darabok. Ha óriásburgonyáid vannak, akkor vágd fel őket a megfelelő súlyú szeletekre, és várj 24 órát, hogy sebeik bevarasodhassanak, mielőtt elültetnéd őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


gomoly

bogas virágzatú növényekre (pl. cukorrépa, takarmányrépa) jellemző képlet. Az ún.... Tovább

Hódmezõvásárhelyi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Hódmezõvásárhely Petõfi u. 6. 6800 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség