Ismerd meg a babért - bemutatkozik ez a sokoldalú növény

hirdetes

A babér gondozása, nevelése

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A babér bemutatása

A babér gondozása

A babért hasonlóképpen ajánlott gondozni, mint a legtöbb másik fát – az első hónapban alaposan trágyázd meg, majd szoktasd át többi fád trágyázásának ütemezésére. Használj általános műtrágyát és öntözd bele alaposan a talajba. A növénytartóban nevelt babérokat kifejezetten növénytartóban nevelt növények számára készült műtrágyával tápláld. Érdemes tartós hatású műtrágyát használni.

Öntözés

Ha a babérod közvetlenül a talajba került, akkor használj tőzegmoház takarónak és öntözd meg alaposan, különösen a szárazabb hónapok során. Fa lévén mély gyökeret ereszt majd, és rendszeres mély öntözést is igényel emiatt. A babér bizonyos szinten tűri a szárazságot, de a túlöntözést nem. A tartóban nevelt babéroknak rendszeresebb öntözésre van szükségük. 

Metszés

Ha van elegendő helyed, a babér nem feltétlenül igényel kötelező metszést. Ha azonban szeretnéd kordában tartani a méreteit, akkor igyekezz rendszeresen metszeni. Ha növénytartóban tartod, akkor érdemes fokozottan odafigyelni rá, nehogy túlnője a rendelkezésére álló helyet.

hirdetes

A babér leggyakoribb kártevői és betegségei

A babér nem egy kifejezetten kényes növény, de van néhány dolog, ami árthat neki. Szerencsére olajos levelei miatt nem sok kártevő támadja meg, de zsenge száraira ugyanúgy rákaphatnak, hogy kiszívják azok nedveit.

hirdetes

Levéltetvek – A levéltetvek rengeteg növényt megtámadhatnak, és sajnos a babér sem kivétel. Ha túl sok levéltetű jelenik meg növényeiden, akkor azok hamar elgyengülhetnek. Neem olajjal kezelhetők.

Levélbolhák – Ezek a rovarok szintén a növény zsengébb, lédús részeit veszik célba. Sokszor nem is magát a rovart veszi észre az ember, hanem a levedlett kitinpáncéljukat. Egy másik árulkodó jel a lecsurgó mézharmat, amely penészesedést okozhat. Ez a penészréteg a leveleken alakul ki, és meggátolja, hogy a növény napfényhez jusson. A neem olaj ezeket a kártevőket is segít kezelni.

Pajzstetvek – A pajzstetvek a növények puha és fás részeit is megtámadhatják, ami meggyengíti őket és lelassítja a fejlődésüket. Szintén előkerülhet a neem olaj.

Társültetés

A babérnak jó társa lehetnek a babok, a rozmaring, a levendula, az oregánó, az olajbogyó, a citrusfélék, és a gránátalma is, de semmiképpen ne kerüljön burgonya vagy simafenyő közelébe.

Szüretelés és tárolás

A leveleket egyenként kell eltávolítani a babérról, ez után pedig meleg, száraz helye kell, hogy kerüljenek. Néhány napon belül kiszáradnak, és használhatóvá válnak. Tárolni egy jól záró befőttesüvegben érdemes őket, fénytől védett helyen.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Budapesti 1. számú Körzeti Földhivatal

Földhivatal Ügyfélfogadás: Hétfõ: 7:00 - 17:00 Kedd: 7:00 - 17:00 Szerda: 7:00 - 17:00 ... Tovább

Gyomaendrõdi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Gyomaendrõd Kossuth u. 45. 5500 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások