Hogyan gondozd, hogyan metszd tavaszi aranyvessződ? Most mindent megtudhatsz róla.

hirdetes

Érdemes elvégezni az aranyvessző metszését – Itt a teljes útmutató

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Minden, ami aranyvessző

Az aranyvessző gondozása

Mint már említettem, az aranyvessző eléggé igénytelen növény, ebből adódón a gyenge, tápanyagban szegény talajon is jól fejlődik. Érdemes tudni az aranyvesszőről, hogy saját maga is szétszórja a magjait, tehát nagyon könnyen szaporodik (ott is, ahol nem szeretnénk). Humuszban gazdag talajon gyorsan terjed, fajtaválasztásánál érdemes a nemesített változatokat előnyben részesíteni, mivel azok nem annyira invazívak, mint a vadon előforduló alapfajok. Betegségekkel szemben is ellenálló, csak nagyon ritkán támadja meg lisztharmat, ezen kívül viszont semmire sem érzékeny. 

Az aranyvessző metszése

Sajnos eljön az az időszak, amikor az aranyvessző már nem a régi – egyre kevesebb virágot hoz, és nagyon hamar el is virágzik. Ha ezt tapasztaljuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy eljött a fiatalítás, vagyis az alapos visszametszés ideje! Erre tavasszal kell sort kerítenünk, de mindenképpen várjuk meg a virágzást – a legjobb időpont a metszésre közvetlenül virágzás után van. Ha ekkor végezzük el a fiatalítást, akkor az aranyvesszőnk még abban az évben új, rügyekkel berakott hajtásokat fog fejleszteni (őszi metszés esetén a friss hajtásokon kialakuló rügyek könnyedén elfagyhatnak).

hirdetes

Hogyan végezzük el az aranyvessző metszését? 

A metszés során ügyeljünk arra, hogy az idősebb, elágazó ágak vissza legyenek vágva, lehetőség szerint egy rügyre. A túlnyúló, valamint az elvékonyodó ágakat is vissza lehet metszeni egész nyugodtan. Én ezt a metszést el szoktam végezni egy-két évente, ha viszont valaki már hosszú ideje nem tette ezt meg, akkor érdemes radikálist metszést alkalmazni.

hirdetes

Ez annyit jelent, hogy nagyon vissza kell vágnunk a hajtásokat, nem szabad tétováznunk, néhány erősebb ág kivételével az összes hajtást, ágat vissza kell vágnunk a talaj közelében. A következő évben se sajnáljuk a növényt, a gyengécske hajtásokat ismét vágjuk vissza. Ezzel elérhetjük, hogy az aranyvesszőt újra kompakt, erőteljes állapotba hozzuk, gazdagon elágazó lesz és hamarosan óriási virághozammal fogja meghálálni a gondoskodást.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-31

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? Több oka is lehet annak, ha a nárciszhagymák nem virágoznak, mutatjuk mik azok, és hogy mit tudsz tenni ellene!

2023-01-31

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

Bentre vagy kintre szeretnél nárciszt ültetni? Igazából mindegyig, néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Flämingsstern

Tavaszi zab Cél: élelmiszer és takarmány Leírás:A fajta növekedési típusa korai... Tovább

visszacsatolás

(feed back): az életjelenségekkel kapcsolatos aktiválásban v. gátlásbanmegnyilvánuló... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés virág