Hogyan gondozd, hogyan metszd tavaszi aranyvessződ? Most mindent megtudhatsz róla.

Érdemes elvégezni az aranyvessző metszését – Itt a teljes útmutató

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Minden, ami aranyvessző

Az aranyvessző gondozása

Mint már említettem, az aranyvessző eléggé igénytelen növény, ebből adódón a gyenge, tápanyagban szegény talajon is jól fejlődik. Érdemes tudni az aranyvesszőről, hogy saját maga is szétszórja a magjait, tehát nagyon könnyen szaporodik (ott is, ahol nem szeretnénk). Humuszban gazdag talajon gyorsan terjed, fajtaválasztásánál érdemes a nemesített változatokat előnyben részesíteni, mivel azok nem annyira invazívak, mint a vadon előforduló alapfajok. Betegségekkel szemben is ellenálló, csak nagyon ritkán támadja meg lisztharmat, ezen kívül viszont semmire sem érzékeny. 

Az aranyvessző metszése

Sajnos eljön az az időszak, amikor az aranyvessző már nem a régi – egyre kevesebb virágot hoz, és nagyon hamar el is virágzik. Ha ezt tapasztaljuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy eljött a fiatalítás, vagyis az alapos visszametszés ideje! Erre tavasszal kell sort kerítenünk, de mindenképpen várjuk meg a virágzást – a legjobb időpont a metszésre közvetlenül virágzás után van. Ha ekkor végezzük el a fiatalítást, akkor az aranyvesszőnk még abban az évben új, rügyekkel berakott hajtásokat fog fejleszteni (őszi metszés esetén a friss hajtásokon kialakuló rügyek könnyedén elfagyhatnak).

Hogyan végezzük el az aranyvessző metszését? 

A metszés során ügyeljünk arra, hogy az idősebb, elágazó ágak vissza legyenek vágva, lehetőség szerint egy rügyre. A túlnyúló, valamint az elvékonyodó ágakat is vissza lehet metszeni egész nyugodtan. Én ezt a metszést el szoktam végezni egy-két évente, ha viszont valaki már hosszú ideje nem tette ezt meg, akkor érdemes radikálist metszést alkalmazni.

Ez annyit jelent, hogy nagyon vissza kell vágnunk a hajtásokat, nem szabad tétováznunk, néhány erősebb ág kivételével az összes hajtást, ágat vissza kell vágnunk a talaj közelében. A következő évben se sajnáljuk a növényt, a gyengécske hajtásokat ismét vágjuk vissza. Ezzel elérhetjük, hogy az aranyvesszőt újra kompakt, erőteljes állapotba hozzuk, gazdagon elágazó lesz és hamarosan óriási virághozammal fogja meghálálni a gondoskodást.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-26

Ezzel a technikával az emelt ágyást könnyen fel lehet tölteni földdel

Töltsük fel az emelet ágyásokat könnyedén, Hügekultur technikával. Nem tudod mi ez? Semmi gond, kertészünk most elmondja neked miért remek technika ez!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajcsövezés (más néven: alagcsövezés v. drénezés)

a talajnedvesség és a ->talajvízszint terepszint alatti szabályozására irányuló... Tovább

Kunszentmártoni Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Kunszentmárton Kerületi ház u. 6. 5440 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés virág