Az ősz legkedveltebb zöldsége, a padlizsán, népies nevén tojásgyümölcs vagy törökparadicsom. Érdemes belőle bevásárolni, és megsütve vagy krémnek elkészítve, üvegben vagy mélyhűtőben eltenni, hogy a szűkösebb téli hónapokban is renelkezésre álljon.
Jó tanácsok a padlizsán vásárláshoz:
- A jó padlizsán héja feszes, semmi esetre sem puha vagy ráncos.
- Jól beérett, ha héja fényes sötétlila, húsa ujjunk enyhe benyomására "visszarúg".
- Az érett termést ne tároljuk sokáig, hasznljuk fel mielőbb. A kevésbé érett példányok szobahőmérsékleten utóérnek. Az éretlen, részben vagy egészben zöldes színű padlizsánokat ne együk meg, mert a paradicsomhoz, vagy burgonyához hasonlóan mérgező anyagot: szolanint tartalmaz.
- Ne hámozzuk meg! Héja rendkívül értékes vitaminokat és aromaanyagot tartalmaz. Sokkal többet, mint a termés húsa.
Forrás: Biokosar.com