Süss farsangra képviselőfánkot, nem fogod megbánni

NA

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A képviselőfánk eredetét tekintve a magyar gasztronómia egyik legnagyobb rejtélye, hiszen szinte nincs írásos feljegyzés arról, hogy hol, mikor és ki készítette először, de egyértelmű válasz arra sincs, hogy miről vagy kiről nevezték el. 

A képviselőfánk, a szájhagyomány receptje

Úgy néz ki, hogy a képviselőfánkról konkrét információnk, adatunk nincsen, hogy mikor keletkezett és kiről kapta a nevét. Az 1900-as évek elejétől fogva feltűnik újságokban, könyvekben a recept, de már akkor is ezen a néven hivatkoztak rá. Egy legenda viszont köthető hozzá: az 1800-as években a képviselők uzsonnaként fogyasztották ezt a süteményt. Egy szó, mint száz, a legenda eredete kétes, viszont a sütemény nagyon is valódi, és nagyon magyar. 

Képviselőfánk recept

Hozzávalók

12-14 db nagyobb darabhoz

Tészta: 
•    130 g víz 
•    130 gr vaj 
•    csipet só 
•    1kk cukor 
•    130 g liszt 
•    4 db tojás

Krém: 
•    500 ml tej 
•    55 g vaníliás puding 
•    3 tojássárga 
•    100 g cukor 
•    2 zacskó bourbon vaníliás cukor 
•    40 g vaj

Hab: 
•    500 ml habtejszín 
•    ízlés szerint porcukor

Krémmel kezdjük, pici tejjel csomómentesre keverjük a pudingot, sárgáját, cukrot. A többi tejet a vaníliával (van.cukorral) felforraljuk. Hőkiegyenlítés után megfőzzük a pudingot, félrehúzzuk, beletesszük vajat, ha egynemű kihűtjük. Tésztához a vizet, vajat, sót, cukrot edénybe tesszük és forraljuk kicsit. Megszórjuk a liszttel, és összeállítjuk egy gombóccá. 1-2 perc után, amikor szépen elválik az edénytől félrehúzzuk, és kicsit kihűtjük.

Folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A kész masszának le kell másznia az eszközről, nem viselkedhet ragaszkodóan. Csöves habzsákba töltjük, és tetszőleges méretű kupacokat készítünk. 190fokon 20 percet, majd 170 fokon 20 percet sütjük. Akkor jó, ha háromszorosára nőtt, az alja kopog. Kihűtjük. Habtejszínt felverjük, 100 grammot a vaníliakrémhez adunk. Levágjuk a tészta kupakját, belenyomjuk a vaníliakrémet, ha ezzel végigmentünk akkor felnyomjuk a tejszínhabbal is.

Tetőzzük, porcukorral hintjük. Kész is!

Tipp: 
•    gyümiszósz: 200g pl.eper, 50g cukor, 12g keményítő. Gyümölcsöt a cukorral felfőzzük, turmixoljuk, kis vízzel elkevert keményítővel besűrítjük
•    csak hideg alkatrészekkel kezdd meg az összeállítást, ha meleg a tészta vagy a krém szétmászik az egész
•    lehet laktóz-tejmentes is
•    gyümölcsszószt a vanília és a tejszín közé tettem

Forrás: Suga Paulina


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

További cikkek ebben a témában
Érdekességek

Tovább a Lexikonhoz

frakcionált zöldnövényliszt

olyan betakarítási móddal (kettős kasza- és felhordószerkezet) v. a szárításkor... Tovább

idegrendszer

a soksejtű állatokban az ingerület vezetésére és feldolgozására, a szervek, szervrendszerek... Tovább

Tovább a lexikonra