Háromszor annyi sót eszünk, mint amennyit kellene

K. V.

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség felhívta a figyelmet, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő kenyerek több mint egyharmada nem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyvben leírtaknak, ugyanis sótartalmuk jóval meghaladja a határértéket. 

A társaság által elvégzett kutatásban áruházláncok és nagyobb pékségek kínálataiból 14 fehér és félbarna kenyér vett részt. A laboratóriumi vizsgálatból kiderült, hogy 5 termékben, vagyis a vizsgált termékek több mint egyharmadában túl magasnak állapították meg a sótartalmat.
 
Nem ez volt az első ilyen vizsgálat a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetségtől. Korábban már végeztek teszteket zsemléken is. Az eredmények akkor sem voltak kielégítőek. Ott is az derült ki, hogy a kelleténél sósabb volt a termék, sőt az állaguk sem volt kielégítő.
 

Komoly probléma az élelmiszerek rejtett sótartalma

Tóth Gábor, élelmiszeripari mérnök szerint az élelmiszerek rejtett sótartalma komoly probléma hazánkban. Egy átlagember naponta 5 gramm, vagyis 1 teáskanálnyi sót vinne be szervezetébe, ha betartaná a megengedett határértéket. A kenyérben 10 dekagrammonként áltagosan 1,5-2 gramm só van, tehát egy kiló kenyérben 15-20 gramm. Egy magyar átlagember 15-20 deka kenyeret eszik meg naponta, ami azt jelenti, hogy már ezzel az egy élelmiszerrel 2,2-4 gramm sót vesz magához, amivel már meg is közelítette az 5 grammos határértéket. Ezért az élelmiszerek otthoni sózása nem hozható közvetlen összefüggésbe a túlzott sófogyasztással, hanem az olyan élelmiszerekben, mint a sajtok, felvágottak, chipszek, margarinok, stb. rejtett sótartalma okolható, hogy napi sóbevitelünk 14 gramm, ami majdnem háromszorosa az elfogadottnak.

Kérdezzük az eladót a sótartalomról

Annak ellenére, hogy az olyan 24 órán belül elfogyasztott élelmiszeripari termékekre, mint a kenyér, vagy a zsemle, nem kötelező címkét tenni, a fogyasztó bátran megkérdezheti a forgalmazót, mert tudnia kell az általa forgalmazott termék összetételét, és kérésre kötelező tájékoztatást adnia.
 

A pékek fogadalmat tettek, hogy csökkentik a sótartalmat

A pékszövetség önkéntes vállalást tett az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnek (OÉTI), hogy a pékáruk sótartalmát kér lépcsőben összesen 16 %-kal csökkentik. Emellett ösztönözni fogják a vállalkozásokat, hogy az élesztős módszer helyett alkalmazzák a klasszikus kovászos eljárást a kenyereknél. A klasszikus eljárás visszahozására azért van szükség, mert az élesztővel történő előállítás során nem képződnek olyan aromaanyagok, mint a hagyományos eljárás során, ezért több sót kell hozzáadni a kenyérhez. A kovászolással így szintén csökkenthető a sótartalom.
 
A szervezet által tett javaslatokat az OÉTI elfogadta, így 2015-től, majd második lépcsőben 2018-tól mérséklődni fog a pékáruk sótartalma. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

További cikkek ebben a témában
Gazdaság

Tovább a Lexikonhoz

homodinámia

az allélpárok vagy tulajdonságpárok között fennálló olyan kölcsönhatás, amelyben egyik... Tovább

talajvédelem

az okszerű gazdálkodás lényeges eleme. Célja, hogy meggátolja a ->talajpusztulást. Módszerei... Tovább

Tovább a lexikonra