Strapabíró zöld zöldségek, amiket bárhol termeszthetsz

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Mindenki gyerekkora óta tudja, hogy a zöldségek egészségesek – ez az egyszerűsített verzió. Bővebben kifejtve, a zöld zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és a betegségek elleni küzdelemben segítő fitovegyületekkel.

Magas rosttartalom jellemző rájuk, így segítenek a fogyásban is (mivel a rostok nagyon laktatók, rendszeres fogyasztásukkal ritkábban jön rá az emberre az éhség, így elkerülhető a felesleges kalóriák felvétele). A zöld zöldségek tehát a legegészségesebb, legtáplálóbb élelmiszerek közé tartoznak, mégis kevesen iktatják be őket étrendjükbe. A legtöbben persze tisztában vannak a zöldségek pozitív hatásaival, és jól tudják, hogy a természetes módon termesztett (nem vegyszerekkel kezelt) termények sokkal egészségesebbek, mint a boltban kapható zöldek, azonban ezek ára már korántsem olyan csalogató.

Mindkét problémára megoldást kínál a házi termesztés – egyrészt jóval olcsóbban tehetsz szert azokra a zöldségekre, amikre rendszeresen szükséged lehet a konyhában, másrészt biztosan tudod majd, hogy semmilyen vegyszerrel nem találkoztak kertedben. Nézzünk néhány egyszerűen nevelhető, népszerű zöldet!

Zöldbab

A zöldbabok a legfinomabb, legsokoldalúbb zöldségek közé tartoznak. Különösen egészségesek is, ugyanis tele vannak karotinoidokkal, első sorban béta-karotinnal és likopinnal. Ezek mind hatékony antioxidánsok. Több száz zöldbab fajta közül választhatnak azok, akik házi termesztésen gondolkodnak. A bokros babok nevelése különösen egyszerű, és viszonylag kevés helyet igényel, ráadásul sokkal gyorsabban megérnek, mint a karózandó változatok. A bokrokat nem szükséges kikarózni, és könnyűen szüretelhetők is. A legtöbb zöldbab fajta jó vízelvezetésű talajban, teljesen napos helyen érzi jól magát. A bokros babokról néhány héten belül szüretelhető a termések nagy része, így egy tenyészidőszakon belül általában egy második szüretre is marad majd idő. A következő oldalon bemutatom a többi zöldséget is, megéri lapozni egyet! 

Cékla

A céklát mindenki ismeri, de a legtöbben csak termését használják fel, míg a leveleit egyszerűen kidobják a kukába. Azonban azok a levelek nagyon is egészségesek – többek között nagy mennyiségű rezet, vasat, és K-vitamint tartalmaznak. Előnyük, hogy többféleképpen is felhasználhatók, például salátákban, olajban kisütve, vagy turmixokhoz hozzáadva. A céklák gyorsan növő zöldségek, szinte bárhol termeszthetők, és nem kifejezetten igényelnek különösebb figyelmet sem. Amint a talaj tavasszal megmunkálhatóvá válik, már el is ültetheted őket. Érdemes a leveleket zsenge korukban leszüretelni, mielőtt elérnék a 15 cm magasságot. A céklák termése akkor válik szüretelhetővé, amikor 3,8-5 cm átmérőjűek (nagyobb méreteknél fássá válhatnak).

Spenót

A spenót nem csodaszer, de közel áll hozzá – a kutatások szerint rendszeres fogyasztásával csökkenthető az asztma, a rák, és a hipertenzió kialakulásának veszélye, fokozható a haj és a bőr egészsége, illetve kezelhetőbbé válik a cukorbetegség is. A spenót elültetése után 3-5 héttel szüretelhetővé válik, ezért érdemes már kora tavasszal hozzákezdeni. Szüreteléskor csupán fogj egy ollót, és vágj le annyi levelet, amennyire csak szükséged van – ezek később gond nélkül visszanőnek majd!

Fodros kel

A fodros kel egy szintén nagyon egészséges levélzöldség. Egy bögrényi kelben mindössze 30 kalória rejtőzik, de ugyan ekkora mennyiség a napi K-vitamin adag hétszeresét tartalmazza, az A-vitamin kétszeresét, és egy egész napi C-vitamint is, természetesen egy jó adag ásványi anyag és antioxidáns mellett. A fodros kel gyulladásgátló hatású is, így segít az ízületi gyulladások, a szívbetegség, a cukorbetegség, és az autoimmun megbetegedések elkerülésében. Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, ami külön bónuszként fogható fel. A fodros kel az egész szezonban termeszthető, de íze egy fagyot követően édesebbé válik. Rendkívül szívós, és képes akár -23°C-ban is túlélni, így a tél igazából egyáltalán nem tarthat vissza senki tattól, hogy termessze kertjében. Az ültetést követően egy hónappal már szüretelhető is.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Még több cikk

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-22

Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése

Első kérdésként fel is merült bennem a kérdés? Vajon mikor kell ültetni a zöldbabot, aztán rögtön jöttek a továbbiak, hogyan kell ültetni a zöldbabot?

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-29

A legjobb dolog, ami történhet a paradicsommal: ültesd mellé ezeket!

A paradicsom mellé ültetett növények fontosabbak, mint gondolnánk: kertészünk tanácsait követve ültessük ezeket a növényeket a paradicsom mellé a bőséges termésért!

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

További cikkek ebben a témában
Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés Zöldség

Tovább a Lexikonhoz

17/2006. (II. 28.) FVM rendelet

a szántóföldi növényfajok vetõmagvainak elõállításáról és forgalomba hozataláról... Tovább

szaglószerv

az orrüreg felső hátulsó részében levő, a szagingerek felvételére differenciálódott... Tovább

Tovább a lexikonra