Kínában hamarosan a vásárlók is tesztcsíkkal ellenőrizhetik a gyanús élelmiszereket

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hamarosan a nagyközönség számára is elérhetők lesznek Kínában azok a papír tesztcsíkok, amelyek segítségével bárki ellenőrizheti, hogy a különböző élelmiszerekben, ételekben vannak-e egészségre ártalmas gyógyszermaradványok, egyéb káros anyagok.

 

Az észak-kínai Tiencsin város műegyetemén kifejlesztett eszközzel kimutathatók patogén, vagyis kórt okozó baktériumok és a túl nagy mennyiségű gyógyszermaradványok.
    
A tesztcsík - laboratóriumi körülmények között - élelmiszerekben több mint 60 kémiai tényezőt volt képes azonosítani és színe elváltozásával kimutatni. Kínában gyakoriak az élelmiszerhamisítási botrányok.
    
Vang Suo, a tiencsini egyetem helyettes vezetője kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszerek ellenőrzése többnyire bonyolult és összetett folyamat, amelyhez laboratóriumokra és speciális berendezésekre van szükség. Ennek ellenére a tesztcsík alkalmas sok káros anyag azonosítására néhány perc leforgása alatt.
    
A fejlesztők nagy reményeket fűznek a tesztcsíkhoz, arra számítanak, hogy komoly érdeklődés jelentkezik majd iránta. A kutatócsoport 13 országos szabadalommal jegyeztette be a terméket, és most azon dolgoznak, hogy a lehető legkisebbre szorítsák az előállítás költségeit, vagyis, hogy mind több ember számára elérhetővé váljon.

Forrás: MTI


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Tovább a Lexikonhoz

korcs

a hibrid köznyelvi megnevezése - rosszalló értelemben. A tervszerűtlen keresztezés... Tovább

idegszövet

a többsejtű állatok iegdifferenciáltabb, az —>idegrendszert felépítő szövete.... Tovább

Tovább a lexikonra