Csíráztatás lépésről lépésre

Szélesi Ferenc

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A csíráknak számos áldásos hatásuk van a szervezetünk számára, sokan mégis félnek nekivágni, mert úgy gondolják, hogy nehéz művelet a csíráztatás. Azonban ez egyáltalán nem így van, könnyebb, mint hinnéd. Most pedig el is mondunk neked mindent, mit csíráztathatsz, melyik csírának van a legjobb hatása, illetve pár lépésben elmondom nektek, hogyan csíráztathattok könnyedén otthon.

A csírák élettani hatásai

A csírák a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, rendkívül gazdagok ásványokban, vitaminokban, enzimekben, ezért egészségvédő hatásuk kiemelkedő. Elősegítik a tápanyagok felszívódását, és a salakanyagok kiürülését a szervezetünkből, rendszeres fogyasztásuk kedvezően hat a vérnyomásra, és csökkenti egyes érrendszeri megbetegedések kockázatát. A csírázó magvak enzimtermelése eléri azt a legmagasabb szintet, amit a növény a fejlődése során már nem lép túl. Előnye az, hogy pár nap alatt eredményt érhetünk el, nem kell hónapokat várni a „termésre”.

Milyen magokat érdemes csíráztatni?

A választék hatalmas, gabonafélék, hüvelyesek, zöldségek, olajos magvak, fűszernövények, de még fűfélék is alkalmasak a csíráztatásra. A legfontosabb az, hogy minden esetben kiváló minőségű magot válasszunk, gazdaboltokban, bioboltokban vásároljunk ellenőrzött magokat. A legkedveltebbek a következők: búza, brokkoli, csicseriborsó, görögszéna, köles, lucerna, mustár, napraforgó, retek, rozs, szója, tönkölybúza, vörös lóhere, vöröshagyma, vöröskáposzta, zöldborsó, zsázsa, de a választék nagyon széles valóban, nézzetek be egy közeli bioboltba vagy gazdaboltba.

Megvásároltuk a csíráztató tálat, illetve a csíráztatni kívánt magot...

...Fontos tudnivaló, hogy az étkezésre szánt magvakat nem földben csíráztatjuk. A legjobb, hogyha csíráztató tálcát használunk, ezt is forró mosószeres vízzel mossuk ki, fertőtlenítsük, ugyanis nagyon fontos a tisztaság, kerüljük a szennyeződéseket.

Ha éppen nincs csíráztató tálca, akkor a befőttes üveges módszer is megfelel a célnak. Áztatás előtt fertőtlenítsük a magvakat citromlé és ecet keverékébe áztassuk be, majd alaposan öblítsük le forró vízzel. Fertőtlenítve van minden, kezdjük el a csíráztatást. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

Thanks for your Like • donations welcome képe a Pixabay -en.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

További cikkek ebben a témában
Érdekességek

Tovább a Lexikonhoz

Kiskunfélegyházi Földhivatal

Földhivatal Hétfõ: 8.00-11.30 Szerda: 13.00-14.30 Csütörtök: 13.00-14.30 Péntek: 8.00-11.30 ... Tovább

Teraszburkolat

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagot választunk a terasz burkolásához. A... Tovább

Tovább a lexikonra