Mi emberek mindenben keressük a legeket, a legszebbet, a legokosabbat, a legérdekesebbet, a legrosszabbat. Nem teszünk kivételt az állatokkal sem. Vizsgáljuk őket minden szempontból: keressük a leggyorsabbat, a legkifinomultabb érzékszervvel rendelkezőt,

hirdetes

„Leg”-ek az állatvilágban

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Mi emberek mindenben keressük a legeket, a legszebbet, a legokosabbat, a legérdekesebbet, a legrosszabbat. Nem teszünk kivételt az állatokkal sem. Vizsgáljuk őket minden szempontból: keressük a leggyorsabbat, a legkifinomultabb érzékszervvel rendelkezőt, a legnagyobb méretűt. Ha érdekel, hogy kik az állatvilág legnagyobbjai és legkisebbjei, akkor ne hagyd ki ezt a cikket!

Rekordok az állatok világában
Rekordok az <a class="autolinkeles" title="állatok" href="https://www.agraroldal.hu/allatok-kifejezes.html">állatok</a> világában

A bálnacápa a legnagyobb halfaj ma a világon. Ez a halfaj a Fülöp szigeteknél található, más néven cetcápának is szokták hívni.  Méretüket tekintve átlagosan 6 méteresre nőnek meg, de akad olyan példány is, amely 18 méterre is megnőhet. Manapság igazi turisztikai attrakciónak számítanak.

Rekordok az <a class="autolinkeles" title="állatok" href="https://www.agraroldal.hu/allatok-kifejezes.html">állatok</a> világában

A jelenleg ismert legkisebb halfaj a Photocorynus spiniceps faj, vagy más néven a horgászhal. Nevét a fején lévő világító képletről kapta, mellyel magához vonzza a zsákmányt. A „leg”-ek vesenyében ezt a megtisztelő címet ugyan nem az egész faj, csupán a hím kapta, a maga 6,2 – 7,4 milliméterével. A nőstény hozzá képest valamivel nagyobb, 46 milliméter.

Rekordok az <a class="autolinkeles" title="állatok" href="https://www.agraroldal.hu/allatok-kifejezes.html">állatok</a> világában

A nagy anakonda nem is is feltétlenül hosszával, hanem sokkal inkább eszméletlen súlyával nyerte el ezt az állati rekordot. Az ázsiai kockás piton ugyan nagyobbra nőhet nála, de nem éri el az anakonda hatalmas, akár 250 kilogrammos súlyát. Élete során elérheti a 7-10 méter is. Lassú folyókban, állóvizekben vagy azok közvetlen környezetében él. A kifejlett anakondák képesek egy nyulat, vagy akár egy kajmánt (hüllők osztályába, a krokodilok rendjébe, az aligátorfélék családjába tartozó faj) is elejteni.

hirdetes
Rekordok az állatok világában

A legnagyobb madárnak járó megtisztelő cím a struccnak jár, hiszen hossza 2 méter, míg a marmagassága elérheti a 2,5 métert és egy kifejlett hím akár 150 kilogrammot is nyomhat. A tojó ennél valamivel könnyebb, átlagosan 100 kilogramm. Ezek a madarak repülni ugyan nem tudnak, de futni annál inkább, elérhetik a 72 km/h sebességet is, ami nem kis teljesítmény. A struccok hatalmas tojást raknak. Összehasonlításként: egyetlen strucctojás 18 tyúktojásnak felel meg.

hirdetes
Rekordok az állatok világában

A legkisebbnek titulált madár a méhkolibri, a mindössze 6 centiméteres testméretével. Általában kisebb rovarokkal és nektárral táplálkozik, testsúlya 1,6-2 gramm. Nevét onnan kapta, hogy repülés közben a méhekre emlékeztető hangot ad ki, amelyet szárnyaival idéz elő, hiszen másodpercenként 30-80 szárnycsapást végez. 

Rekordok az állatok világában

A legkisebb kígyó mindössze 10 centiméter, Leptotyphlops carlae néven regisztrált kígyóra egy szikla alatt találtak rá, Barbados szigetén. A nőstény kígyó –társaikhoz képest meglepő módon- csupán egyetlen, de testméretéhez képest hatalmas tojást rak. A felfedezett kígyófaj annyira ritka, hogy védelem nélkül kihalhat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ádáz (Aethusa cynapium L.)

az ->ernyősök családjába tartozó egyéves, erős orsógyökerű, a petrezselyemhez hasonló,... Tovább

PR38R92 (X0911 P)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai. A címer elsõrendû... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok