Zöldségsavanyítási kisokos mindenkinek - savanyíts idén Te is eredményesen zöldségeket

hirdetes

Zöldségekből savanyúság – Csináld magad, mutatom, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hasznos tudnivalók a zöldségsavanyatásról

Hogyan termessz savanyításra szánt zöldségeket és gyümölcsöket

Ha kifejezetten savanyítás céljából szeretnél kialakítani egy kertet, vagy legalább egy ágyást kertedben, akkor van néhány dolog, amire érdemes odafigyelned. A legfontosabb szempont, hogy szigorúan csak organikus módszerekkel termesztett zöldségeket és gyümölcsöket savanyíts. Nem szabad megfeledkezned róla, hogy a savanyítást temérdek mikroszkopikus élőlény végzi.

A boltban vásárolt terméseket általában növényvédő, gombaölő és egyéb szerekkel kezelik, és ezek könnyedén elpusztíthatják azokat a hasznos baktériumokat, amik a savanyításért felelnek. És egyébként is – ki savanyítana szívesen vegyszereket magának? A savanyítás egyik nagy előnye, hogy egyszerre kisebb adagokban is végezhető, ellentétben a befőzéssel, amit általában csak úgy éri meg elkezdeni, ha az embernek egy nagyobb adag tartósításra szánt termése gyűlik össze.

Ha például marad a szezon végére egyetlen befőttes üvegnyi salátaleveled, akkor azt az egy üvegnyit is tartósíthatod savanyítással. Végezetül, ha szeretnél együtt savanyítani többféle termést is, akkor érdemes úgy időzíteni ezek ültetését, hogy egyszerre is szüretelhesd őket. 

hirdetes

Mire van szükség a zöldségek savanyításához?

A savanyítás egyik előnye (ahogy feljebb már említettük), hogy nincs szükséged hozzá drága felszerelésekre, mint például a befőzéshez. Ennek ellenére azért össze kell szedned néhány dolgot, mielőtt belekezdhetnél, de ezek messze nem fogják annyira megterhelni pénztárcádat, mint egy jó minőségű kukta. A legtöbb eszköz jó eséllyel már most felelhető a konyhádban: egy fakanál, egy kés, néhány vágódeszka, mérőpohár, só, víz, kanalak. Ezeken kívül az alábbiakra lesz szükséged:

Tárolók

Mindenképpen kelleni fog valamilyen tároló, amiben összekeverheted hozzávalóidat. Ne használj műanyag, fém, és más, nem élelmiszeripari használatra készült tárolókat! A fa, az üveg és a kerámia eszközök ideálisak erre a célra (de fontos, hogy a kerámiák ólommentes bevonatúak legyenek). Valójában egy tiszta, ép befőttes üveg teljesen megfelel erre a célra, ezért nem érdemes túl sokat keresgélni a tökéletes tárolókat. Ajánlott széles szájú üvegeket használni, amikbe könnyen belefér a kezed.

hirdetes

Súlyok

A súlyokra azért van szükség, hogy az élelmiszereket a savanyítólében tartsák. Ez lehet egy vízzel feltöltött csészealj, vagy akár egy méretes káposztalevél, amivel letakarhatod a savanyítandó élelmiszereket az üvegben. Lényegében lehet ez bármi, ami élelmiszeripari használatra alkalmas.

Légszelepes fedő

Hacsak nem alkoholt erjesztesz, amihez muszáj használnod, a legtöbb esetben nem lesz szükséged légszelepes fedőre. Egy ilyen eszköz csupán egy extra réteg védelmet nyújt a különböző környezeti problémák (pl. penész) ellen. Nézzük az öt legfontosabb aranyszabályt, a következő oldalon ezeket osztom meg veletek!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajtatisztaság

1. (növ.) Azt jelenti, hogy a növényi szaporítóanyag (vetőmag, vetőgumó,... Tovább

Kapuvári Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Kapuvár Fõ tér 1. 9330 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség