Minden, amit tudni érdemes a vitorlavirágról

hirdetes

Ezért nem virágzik a vitorlavirágod!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hasznos információk a vitorlavirágról

A vitorlavirág talajigénye

Egyszerű, jó vízelvezetésű virágföld bőven elegendő lesz a vitorlavirágok számára. Ha az általad használt talaj túl sok vizet tart magában, akkor egészítsd ki némi perlittel vagy durvaszemű homokkal, hogy javítsd a vízelvezetését. Ha szeretnéd elkészíteni saját virágföldedet, akkor egyenlő arányban keverj össze kerti talajt, durva homokot és perlitet. A lényeg, hogy a termőközeg jó vízelvezetést és szellőzést biztosítson.

A vitorlavirág műtrágyázása

A vitorlavirág nem igényel trágyázást, de ha mégis szeretnél némi extra tápanyagot biztosítani neki, akkor légy óvatos és mértéktartó. Egy 20-20-20 műtrágyából csupán a javasolt adag 25%-át add neki, hígítva. Ha a levelek és a virágok hegye barnulni kezd, akkor túl sok műtrágyát kapott. A műtrágyázást csak tavasszal és nyáron végezd.

hirdetes

A vitorlavirág átültetése

A vitorlavirág szereti benőni magát a cserépbe, ezért átültetésre csak nagyjából kétévente van szükség. Átültetéskor helyezd akkora cserépbe, ami csupán néhány centivel nagyobb az előzőnél, hogy a gyökerek továbbra is együtt maradhassanak. Ha vitorlavirágod minden vizet néhány napon belül felszív, vagy gyökerek bújnak ki a cserép alatt, esetleg a szárak benőtték a cserepet, akkor nagy valószínűséggel átültetést kell végezned.

hirdetes

A vitorlavirág metszése

A vitorlavirágot nem kell metszeni, de esztétikai célokból persze alakíthatsz rajta időnként egész évben. Mivel minden szár csak egy virágot hoz, ezért ha az elvirágzik, már korántsem lesz olyan mutatós. Ezeket a tövüknél kivághatod, hogy újabb növekedésre buzdítsd növényedet. A lekonyuló, sárguló levelek gyakran menthetetlenné válnak, ezeket szintén érdemes eltávolítani.

A vitorlavirág szaporítása

Legegyszerűbben szétválasztással szaporíthatod vitorlavirágaidat. Az új csomók a már idősebb virágok töve mellett helyezkednek el, amiket külön lehet vágni és átöltetni saját cserepükbe. Érdemes olyan csomókat választani, amiken legalább két levél található, és használj éles, fertőtlenített kést az operációhoz. A vágáskor próbálj annyi gyökeret is hozzáválasztani a kisebb csomóhoz, amennyit csak tudsz, mert így az új helyen könnyebben megerősödik majd. Az új csomót egy 7,5 cm-es cserépbe helyezd, ugyan olyan talajba, amiből kivetted, és átültetés után azonnal öntözd meg.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-07

Mit kell tavasszal megmetszeni? 5 növény, amit ne hagyj ki a metszési szezonból!

Sok növényt tavasszal le kell metszeni, beleértve a levendulát, az orgonát és a díszfüvet. A tavaszi metszés nagyobb növekedést és több virágot tesz lehetővé.

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bazídiumos gombák (Basidiomycetes)

a -> valódi gombák törzsébe tartozó osztály. Soksejtű, jól fejlett —>micéliumuk van,... Tovább

Sajtótájékoztató helyszínek

Egy vállalat bemutatkozásához, egy új termék bevezetéséhez vagy egy nagyobb közlemény... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem