A vetőmagok áztatásáról – Tanácsok a vetőmagok áztatásához

Miért és hogyan végezzük el a vetőmagok beáztatását?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hasznos tanácsok a vetőmagok áztatásához

Hogyan végezzük el a magok beáztatását? 

A magok beáztatásához szükségünk lesz vízre (egyes eljárások esetén helyettesíthető enyhén savas folyadékkal, például kávéval, teával. A savas oldatok az állatok gyomorsavtartalmát utánozzák), vetőmagra és egy műanyag tálra. Először is töltsük fel a műanyag tálunkat vízzel (használjuk a csapból folyó legmelegebb vizet, ugyanis a magok számára ez a legbiztonságosabb). Ezután jöhetnek a magok, tegyük bele mindet a vízbe, majd hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. 

Meddig kell áztatni a magokat?  

Arra kell csupán figyelni, hogy ne legyenek túl sokáig a vízben, ugyanis ez rossz hatással van rájuk. A legtöbb magféleségre igaz, hogy 12-24 órán keresztül érdemes áztatni, a 48 órát, vagyis a két napot semmiképpen se érjük el! Léteznek olyan növényfajok, amelyeknek a magjai túlélik a hosszabb áztatást, de csak akkor érdemes próbálkozni ezzel, ha a növény leírása megemlíti. 

Tippek/trükkök a magok áztatásához

Mint minden esetben, most is tudok nektek mondani néhány tippet, ami segít abban, hogy a magok a lehető legjobban reagáljanak az áztatásra! Ha nagyméretű magunk van, vagy olyan, aminek a maghéja nagyon kemény, akkor érdemes elvégezni a bemetszést (kicsit fel kell sérteni a maghéjat) áztatás előtt, így a víz könnyeben be tud hatolni a magba. Ehhez használhatunk éles kést, csiszolópapírt, vagy kalapácsot is, de minden esetben óvatosan végezzük el a műveletet! 

Mit tegyünk áztatás után a magokkal? 

A beáztatás elvégzése után már nyugodtan el lehet vetni a magokat. Minden növény esetében érdemes elolvasni a csomagoláson feltüntetett útmutatót, mert többnyire minden növénynek más a csírázási ideje.

Egy dolog viszont mindig biztos: a magok beáztatásával csökkenthetjük a csírázási időt, tehát a növények hamarabb indulnak fejlődésnek. Remélem, hogy tudtam segíteni nektek, próbáljátok ki minél hamarabb a magok áztatását, érdemes! Mutatok még egy érdekes videót a csírázás folyamatáról, nekem nagyon tetszett.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hallift

duzzasztóműveknél alkalmazott berendezés, amikor az alsó és felső víztér különbsége... Tovább

kereszt (kepe, kalangya)

a rendre vágott és felkötött gabona kévéiből rakott alakzat. A legalsó, az ún. mesterkéve... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert