Így termeszthetsz te is tökéletes vadszedret kertedben!

hirdetes

A vadszeder sikeres termesztése

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Minden a vadszeder termesztéséről

Ültetés növénytartóba

A vadszedret növénytartókban is termesztheted, habár ehhez ajánlott olyan kompaktabb fajtát választani, ami nem igényel metszést (pl. Baby Cakes). Használj nagy, legalább 18-20 literes növénytartót, és ne hagyd, hogy a talaj kiszáradjon benne. Most pedig nézzük, mit kell tudni a  vadszeder gondozásáról!

Fényigény

A vadszedernek mindig napos helyre van szüksége, habár a délutáni órákban némi félárnyékot is megtűrnek. Erre a délutáni árnyékra egyenesen szükség is lehet, ha az időjárás túl forróra fordul a nyári napok során.

Talajigény

Ha körültekintően választasz helyed vadszedreid számára, akkor sokkal több esélyük lesz majd a hosszú életre. Egy egészséges bokor akár egy évtizedig is eléldegélhet, ha megfelelően gondozzák. A talaj fontos, hogy hatékonyan elvezesse a felesleges vizet, és jó, ha enyhén savas is. A vadszeder nem érzi jól magát agyagos talajban. Ajánlatos enyhé megemelt ágyásokba ültetni, ami nem csak a vízelvezetést javítja, hanem némi védelmet is kínál majd a virágbimbóknak a tavaszi fagyokkal szemben.

hirdetes

Természetesen távolíts el minden gyomot az ágyásból és annak környékéről is, nehogy ezek elszívják a tápanyagokat vadszedreid sekélyre nyúló gyökerei elől. A gyökérzónát mindig tartsd talajtakaró alatt. Ez nem csak szigetelőként hat, hanem segít megőrizni a talaj nedvességét, és idővel lebomlik, ami plusz tápanyagokat jelent majd a gyökerek számára. A talajtakarók továbbá segítenek leszorítani a gyomokat.

Öntözés

A vadszedernek közepes mennyiségű vízre van szüksége, hetente nagyjából 2,5 centinyire. Ez lehet esővíz vagy talajszintű öntözés is. Ügyelj azonban rá, hogy a gyökerek sose álljanak vízben, vagy átázott talajban, mert könnyedén kirohadhatnak.

hirdetes

Hőmérséklet és páratartalom

A vadszeder némi hideg nyugalmi időszakot igényel, mielőtt kicsírázna. Mivel gyökereik nem érnek mélyre, nem viselik jól, ha a talaj rendszeresen megfagy alattuk. 5-8 USDA zónákban képesek átvészelni a telet, de fontos, hogy a fagyos napok során vastag talajtakaró védje a gyökereiket a hidegtől. A hideg, téli hőmérséklet és a nedves tavaszi talajok nem tesznek jót a vadszederbokroknak, és el is pusztulhatnak tőlük. Ugyan úgy rosszul tűrik a forró, száraz körülményeket is, amelyekben elsatnyulhat a növekedésük, és gyümölcseik minősége is gyengülhet.

Gábor Adonyi képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

További cikkek ebben a témában


elvadulás (dedomesztikáció)

a szabadjára eresztett háziállatok átalakulása, amelynek folyamán állatok jellegükben,... Tovább

homoméria

valamennyi gén az adott jelleg kialakításában azonos erősségű hatással vesz részt. Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés