Elképesztő az üvegházhatásai! Üvegház hatása a globális felmelegedésre

hirdetes

Elképesztő! Ez az üvegházhatásai

GE.
üvegházhatás

Az üvegházhatástól az éghajlatváltozásig sok mindent figyelembe kell venni.

Az antropogén üvegházhatás az üvegházhatás ember által létrehozott változata, amely az éghajlatváltozás, vagy ahogy egyre inkább nevezik, a kibontakozó globális klímakatasztrófa egyik legfontosabb alfolyamata.

A globális felmelegedésnek sokkal bonyolultabb és messzebbre mutató következményei vannak, mint pusztán a hőmérséklet emelkedése. Az intenzív időjárási jelenségek, mint például a növekvő aszályok, a szélsőséges hőhullámok, a szakadó esőzések és a hevesebb viharok, ezek közé tartoznak.

A felmelegedés azonban növeli a tengerek és az óceánok hőmérsékletét, felgyorsítja a sarkvidéki jég olvadását, és a tengerszint emelkedése végül ellehetetlenítheti a part menti közösségeket. A trópusi viharok jelentősen pusztítóbbá válhatnak, ha melegebb óceánokba csapódnak, ami kevésbé ismert hatás.

hirdetes

A szélsőséges felmelegedés gleccserek, árvizek, természetes ökoszisztémák (például alpesi rétek és korallzátonyok) pusztulását, és ennek következtében állat- és növényfajok kipusztulását is eredményezheti.

Hogyan alakult az üvegházhatás az idők folyamán?
hirdetes
 


Az üvegházhatás mindig is jelen volt a Földön, legalábbis a légkör létrejötte óta, de jelenségként csak 1824-ben ismerték fel, amikor Joseph Fourier azonosította, és egy svéd tudós a 19. század végén számszerűsítette. Majd egy évszázaddal később egy amerikai klimatológus, James E. Hansen egy kongresszusi meghallgatáson azt állította, hogy az üvegházhatás mérhető, és az éghajlatváltozást okozza.

Természetesen a jelenség felfedezése óta sok minden történt, de a probléma jelentősége nem csökkent. A kormányzat által előírt zárlatok és korlátozások ellenére a tendenciák aggasztóak, a légköri szén-dioxid szintje növekszik, és új rekordokat döntöget.

A levegő átlagos értéke 2020 májusában 417 ppm volt, ami az emberiség történetében valaha mért legmagasabb érték. Tekintettel arra, hogy a világméretű leállás és az utazási tilalom mennyire csökkentette a kibocsátást, ez meglepő lehet. Szén-dioxid azonban nemcsak az emberi tevékenység, hanem más szárazföldi (például erdőtüzek) és tengeri folyamatok eredményeként is kerülhet a légkörbe.


Egyes számítások szerint legalább 6-12 nap alatt 20-30%-kal kellene csökkenteni a kibocsátást ahhoz, hogy a légkörben lévő szén-dioxid jelenlegi mennyisége csökkenjen. Tavaly novemberben a Meteorológiai Világszervezet (WMO) igazolta, hogy a légkör CO2-szintje továbbra is gyorsan emelkedik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

döntéselmélet

a gazd. tevékenységek közül a legjobb megoldással, ill. annak kiválasztásával foglalkozik. A... Tovább

alaptakarmány

az az adag, amelyet bizonyos állatcsoport minden egyede — termelésétől függetlenül... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek