Minden a támfalak építéséről

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Építsünk strapabíró, mutatós támfalat szakértő segítségével!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Most mindent elmondunk a támfalak építéséről

Egy kerti támfal megépítésének lépései

Ha megvan az elmélet, jöhet a gyakorlat. Megjegyeznénk, hogy mivel mindenkinek más jellegű támfalra lesz szüksége saját céljaitól és kertje adottságaitól függően, ez egy általános útmutató lesz egy támfal házi elkészítéséhez. Ha nem vagy biztos a dolgodban, vagy a telek topográfiája túl meredek, akkor bízd ezt a munkát egy szakemberre!

Tervezd meg támfaladat

Az első – és talán legfontosabb – lépés megtervezni támfaladat. Ez nem egy olyan projekt lesz, amibe hirtelen felindulásból belevághatsz. Ha szeretnél egy tartós, stabil, egyenes falat felhúzni portádon, akkor tervezned kell. Nézd meg, hogy pontosan hol és mekkora területet ásol majd ki a fal alapjának, ami a talaj alá kerül majd, illetve határozd meg azt is, hogy milyen magas falra lesz szükséged.

hirdetes

Ha egyenes falat szeretnél építeni, akkor néhány karóval és egy madzaggal kijelölheted azt a részt, amelyet fel kell majd ásnod. Ha a fal íves lesz, akkor egy slaggal vagy kötéllel húzhatod meg azt a vonalat. ami mentén ásol majd. Ez az a pont, ahol fel kell mérned a talaj állapotát is kertedben vagy udvarodban, illetve jó, ha megfigyeled egy esőzéskor, hogy hol folyik el a víz ezen a részen. Továbbá mérd meg, hogy mekkora magasságba emelkedik a talaj a leendő fal tövéhez képest. Ha túl meredek a lejtő, akkor jobb, ha szakember segítségét kéred.

Válassz építőelemeket

Második lépésként el kell döntened, hogy miből szeretnéd felépíteni kerti támfaladat. Számos építőanyag közül választhatsz, de vannak közöttük, amelyek ideálisabbak erre a célra, mint mások. Általánosságban olyan építőelemeket érdemes választani egy támfalhoz, amelyek jól illeszkednek és malterral is rögzíthetők egymáshoz. Jó választások a cementblokkok és más egymásba illeszthető téglák, különösen, ha ez az első támfal, amit építesz. Tökéletesek bármilyen 70 cm-nél alacsonyabb támfalhoz.

hirdetes

A cementblokkok azért jó választások, mert viszonylag olcsón beszerezhetők és könnyű dolgozni velük, ráadásul betonacél rudakkal is megerősíthetők, ami fontos olyan helyeken, ahol sok a csapadék és a lefolyó víz. Kertépítéshez használt téglákat is választhatsz, de ezek drágábbak és nem olyan stabilak, ezért csak kisebb méretű projektekhez ajánlott használni őket. Természetesen választhatsz újrahasznosított téglákat és kődarabokat is, de persze ezekkel sokkal nehezebb lesz dolgozni.

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


tar búza (kopasz búza)

Szálkátlan kalászú (arista nélküli) búza.A régebben termesztett szálkás búzák helyét... Tovább

exszikkózis (exsiccosis)

az állati szervezet kiszáradása a vízfelvétel hiánya v. a nagyfokú vízvesztés (hányás,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert