Szalmabála kertészkedés szakszerűen

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Miért és hogyan érdemes szalmabálákkal kertészkedni?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Szalmabála kertészkedés előnyei

A szalmabála kertészkedés további előnyei

6. Kíméletes mozdulatok

Ismét egy jó hír azoknak, akiknek túlságosan megerőltető az egész napos hajlongás. Az ültetés, a növények ellenőrzése, a karóhoz kötés, a szüretelés és minden más feladat is jóval kényelmesebb magasságban végezhető.

7. Sem tárolók, sem emelt ágyások nem kellenek hozzá

Ugyan korábban azt írtuk, hogy ez a módszer az emelt ágyásokat és a növénytartós termesztést ötvözi, valójában ezen technikák legjavából merít csak, ezért nincs szükség sem növénytárolót beszerezni, sem pedig emelt ágyást építeni. A szalmabálák továbbá jóval olcsóbbak is, és habár minden tenyészidőszakban frissekre lesz szükséged, végül minden maradék újrahasznosítható más célokra.

8. Egyszerűbb gyomlálás

A gyomokért sem kell lehajolgatni – minden megjelenő kéretlen vendég egy egyszerű mozdulattal kihúzható a bálából, és nem kell attól félni, hogy gyökerük beleszakad a talajba.

9. Nem kell felásni a gyökérzöldségeket

Az olyan zöldségeket, mint például a krumplikat sokkal egyszerűbb szüretelni, mintha a talajból kéne kiásnod őket. A bálás módszerrel nem kell attól félned, hogy az ásóval véletlenül szétvágnád a terméseket, és a földet sem kell lemosnod róluk utólag.

hirdetes

10. Bőséges termés

Ha más nem, ez biztosan meggyőz majd: ha mindenből ugyan annyit használsz fel, mintha hagyományos ágyásba ültettél volna, még akkor is 25%-kal nagyobb terméshozam garantált szüreteléskor. Ezért főleg a gyökereknek biztosított szabadság és a jól szellőző ültetőközeg felelős. A következő oldalon elmondom, hogy kezdj bele a szalmabála kertészkedésbe! 

Hogyan kezdj hozzá a szalmabálás kertészkedéshez? – Szükséges anyagok

Szalma

Ez nem is kérdés. Használhatsz búzát, zabot, árpát, lucernát vagy rozst is, de a szalma minden esetben biztonságosabb megoldás, mint a széna, ugyanis ez utóbbi tele lehet magvakkal, amik gyomproblémákat idézhetnek elő. Valamilyen zsinórral összekötött, sűrűn csomagolt szalmát érdemes használni tehát.

Komposzt

Némi alaposan érlelt komposztra is szükséged lesz, ami megadja a kezdőlöketet növényeid számára. Persze nem kell belőle sok, csak épp annyi, ami elég azokba a lyukakba, amikbe a palántákat ülteted. Fél kilónyi komposzt bőven több, mint elegendő egy-egy lyukba. Egyes kertészek egy egész réteg komposztot szétterítenek a bála felső felületén.

hirdetes

Víz

Rendszeres vízellátást kell biztosítanod báláidnak, hogy a bennük termő növények jól érezzék magukat. A szalma jól tartja a vizet, szóval igazából még annál is kevesebbet kell majd használnod, mint amennyire a talajban nevelt növényeknél szükséged lenne. Ettől függetlenül rendszeres öntözéseket kell majd végezned báláidon.

Műtrágyák

A szalmabálák lebomlás közben biztosítanak ugyan némi tápanyagellátást a növények számára, de az esetek többségében ez nem elegendő egy nagyobb ágyás fenntartására. Bármilyen műtrágyát alkalmazhatsz, amit a talajban nevelt növényeknél is használnál, de ahogy ott, úgy itt sem szabad túlzásokba esni. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

2020-11-11

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2020-11-26

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Érdemes lenne mindenkinek az élő karácsonyfa mellett letennie a voksát, mivel sokkal szebbek, illatosabbak, mint a többi alternatíva, ráadásul így nem kell elpusztítani a fát.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


szamár (Equus asinus)

a ->páratlanujjú patások rendjének lófélék (Equidae) családjába tartozó faj. A házi-sz.... Tovább

fertőtlenítés

célja az ember v. az állat környezetébe került kórokozók elpusztítása v. számuk jelentős... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés