Szalmabála kertészkedés szakszerűen - tudj meg róla most mindent

hirdetes

Miért és hogyan érdemes szalmabálákkal kertészkedni?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Szalmabála kertészkedés előnyei

A szalmabála kertészkedés további előnyei

6. Kíméletes mozdulatok

Ismét egy jó hír azoknak, akiknek túlságosan megerőltető az egész napos hajlongás. Az ültetés, a növények ellenőrzése, a karóhoz kötés, a szüretelés és minden más feladat is jóval kényelmesebb magasságban végezhető.

7. Sem tárolók, sem emelt ágyások nem kellenek hozzá

Ugyan korábban azt írtuk, hogy ez a módszer az emelt ágyásokat és a növénytartós termesztést ötvözi, valójában ezen technikák legjavából merít csak, ezért nincs szükség sem növénytárolót beszerezni, sem pedig emelt ágyást építeni. A szalmabálák továbbá jóval olcsóbbak is, és habár minden tenyészidőszakban frissekre lesz szükséged, végül minden maradék újrahasznosítható más célokra.

8. Egyszerűbb gyomlálás

A gyomokért sem kell lehajolgatni – minden megjelenő kéretlen vendég egy egyszerű mozdulattal kihúzható a bálából, és nem kell attól félni, hogy gyökerük beleszakad a talajba.

9. Nem kell felásni a gyökérzöldségeket

Az olyan zöldségeket, mint például a krumplikat sokkal egyszerűbb szüretelni, mintha a talajból kéne kiásnod őket. A bálás módszerrel nem kell attól félned, hogy az ásóval véletlenül szétvágnád a terméseket, és a földet sem kell lemosnod róluk utólag.

hirdetes

10. Bőséges termés

Ha más nem, ez biztosan meggyőz majd: ha mindenből ugyan annyit használsz fel, mintha hagyományos ágyásba ültettél volna, még akkor is 25%-kal nagyobb terméshozam garantált szüreteléskor. Ezért főleg a gyökereknek biztosított szabadság és a jól szellőző ültetőközeg felelős. A következő oldalon elmondom, hogy kezdj bele a szalmabála kertészkedésbe! 

Hogyan kezdj hozzá a szalmabálás kertészkedéshez? – Szükséges anyagok

Szalma

Ez nem is kérdés. Használhatsz búzát, zabot, árpát, lucernát vagy rozst is, de a szalma minden esetben biztonságosabb megoldás, mint a széna, ugyanis ez utóbbi tele lehet magvakkal, amik gyomproblémákat idézhetnek elő. Valamilyen zsinórral összekötött, sűrűn csomagolt szalmát érdemes használni tehát.

Komposzt

Némi alaposan érlelt komposztra is szükséged lesz, ami megadja a kezdőlöketet növényeid számára. Persze nem kell belőle sok, csak épp annyi, ami elég azokba a lyukakba, amikbe a palántákat ülteted. Fél kilónyi komposzt bőven több, mint elegendő egy-egy lyukba. Egyes kertészek egy egész réteg komposztot szétterítenek a bála felső felületén.

hirdetes

Víz

Rendszeres vízellátást kell biztosítanod báláidnak, hogy a bennük termő növények jól érezzék magukat. A szalma jól tartja a vizet, szóval igazából még annál is kevesebbet kell majd használnod, mint amennyire a talajban nevelt növényeknél szükséged lenne. Ettől függetlenül rendszeres öntözéseket kell majd végezned báláidon.

Műtrágyák

A szalmabálák lebomlás közben biztosítanak ugyan némi tápanyagellátást a növények számára, de az esetek többségében ez nem elegendő egy nagyobb ágyás fenntartására. Bármilyen műtrágyát alkalmazhatsz, amit a talajban nevelt növényeknél is használnál, de ahogy ott, úgy itt sem szabad túlzásokba esni. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

79/2006. (XI. 17.) FVM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ... Tovább

szabadtéri géptároló

olyan bekerített, nagyobbrészt szilárd burkolatú terület, ahol a fedett lárolásra nem került... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés