Néhány tanács a strucc csibék felneveléséhez

Néhány tanács a strucc csibék felneveléséhez

Dr. Balogh Sándor, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Strucc

Javaslatok

A madaraknak 5 napos korukig fűtött, 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletű lakhelyre van szükségük, de ezt követően még a legrosszabb időjárás esetén sem szükséges fűtött építmény. Télen a magasabb hőmérsékletű, fűtött istálló megfázást idézhet elő. Az épület padlóját 8-10 cm vastag homokréteggel vonják be, amelyre alomszalmát szórnak. Madaraink a melegben szárnyaik kitárásával hűsítik magukat. Óvatosan, például slaggal locsolhatjuk őket, és ezt értékelni fogják. A hideg vízzel óvatosan kell bánni, és az öntözést fokozatosan kell végezni. A struccokat általában párban vagy trióban (1 kakas + 1 tojó) tartják.

Etetés


A madarak takarmányozását gabonafélékkel (zab, búza, árpa, szója és borsó) kell kiegészíteni, különösen hideg időben.

A zöldtakarmány kritikus fontosságú, mivel természetes környezetben ez az elsődleges táplálékforrás. A madarak fejlődése szempontjából döntő fontosságú, hogy mindig jó minőségű zöldtakarmányt kapjanak, ha ez egyáltalán lehetséges. A rossz minőségű, kemény szárú takarmány káros madaraink számára, és nem szabad felszolgálni! A zöld gabonafélék, a saláta, a káposzta, a burgonya, a sütőtök, a cékla, a petrezselyem és a zeller mind tiltott terület! Gyümölcsöt (alma, őszibarack, dinnye, banán stb.) is fogyasztanak. A csonthéjas gyümölcsöket viszont evés előtt ki kell magozni. A friss zöld lucerna a legmegfelelőbb táplálék a struccok számára. Fontos, hogy vitamint is tartalmazzon az ételük!!

A tojások gyűjtése és tárolása

A struccok gyakran kora reggel vagy késő délután rakják le tojásaikat. Próbáljuk meg a tojásokat a lehető leghamarabb begyűjteni. Lényeges, hogy a tojásokat ne mossuk le. A tojásrakási időszak jellemzően február-március és augusztus-szeptember. Általában 2-3 naponként raknak tojást a már termelődő tojásokból, bár gyakran előfordul jelentős, egy napnál hosszabb szünet is. Az első tojások általában sterilek.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

70/2008. (V.29.) FVM rendelet

a piaci szereplõknek az 1973/2004/EK rendelet 37. cikke alapján energianövény feldolgozóként,... Tovább

hatóanyag-tartalom

beltartalmi jellemző; azt mutatja, hogy a műtrágyák, talajjavító anyagok (talajjavítás)... Tovább

Tovább a lexikonra