Besárgultak a levelek a fákon, nézzük, miért!

Sárgulnak a levelek a fákon, mit tegyek? – Szakértőnk segít!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Miért sárgulnak a fákon a levelek?

A levelek sárgulásának oka - Rossz minőségű víz

Ha csapvízzel öntözöd fáidat és más növényeidet, akkor nem árt időnként ellenőrizni, hogy ez a víz megfelelő-e erre a célra. Sok növény különösen érzékeny bizonyos ásványi anyagokra és vegyi anyagokra – a csapvíz például sok helyen erősek klórozott és tele van fluoridokkal. A csapvíz továbbá olyan sókat is tartalmazhat, amik károsak lehetnek az érzékenyebb növényekre. Ha erre gyanakszol, vagy konkrét tesztekkel tudod kimutatni, hogy a csapvíz nem ideális növényeid számára, akkor engedj ki belőle egy nagy adagot az öntözés előtt egy nappal, hogy a klórnak és különféle ásványi anyagoknak legyen ideje kipárologni belőle. Ezen kívül öntözhetsz még desztillált vagy esővízzel is. 

A levelek sárgulásának oka - Átültetési stressz

Az átültetési stressz vagy sok akkor jelentkezhet, amikor egy növény nem szokta meg teljesen új környezetét egy átültetést követően. Ha egy fát (vagy más növényt) nemrégiben ültettél át, vagy most hoztad haza egy eltérő környezetből, akkor előfordulhat, hogy levelei besárgulnak és egy ideig úgy is maradnak majd. Ez önmagában még nem ad okot a pánikra, de azért fordíts fokozott figyelmet a palántára és adj néhány napot neki, hogy megszokja új helyét.

Egy másik átültetéssel kapcsolatos probléma, ami sárga leveleket okozhat az az, hogy a növény kinőtte a tárolóját, és gyökerei nem képesek továbbterjeszkedni. Ezeket a növényeket vagy ki kell ültetni a szabadba (gazdag, trágyázott talajba), vagy legalább nagyobb tárolóba kell áthelyezni őket.

A levelek sárgulásának oka - Nem megfelelő fénymennyiség

A növények egyik lételeme a fény, és egy szabadban növekvő fa számára ezt nem igazán tudod szabályozni. Ha azonban fád nem kap elegendő napfényt, akkor bizony levelei elsárgulhatnak. Ezzel szemben azok a növények, amelyek túl sok napfényt kapnak, meg is perzselődhetnek. Fontos, hogy tisztában légy fáid fényigényeivel. Lehet, hogy kiderül majd, hogy az adott fajta nem szereti, ha egész nap tűz rá a nap.

Ha szeretnéd kideríteni, hogy a napfény okozza-e a sárgulást, fordíts fokozott figyelmet a fa leveleire. Ha a fa nem kap elegendő fényt, akkor a levelek a fényforrással ellentétes oldalukon kezdenek el sárgulni, valószínűleg azért, mert a fényhez közelebb lévők elárnyékolják őket. Ha teheted, ültesd át egy naposabb helyre, vagy szerezz neki mesterséges világítást, ha házon belül neveled.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

halogénelemek

a ->periódusos rendszer VII. a. oszlopába tartozó elemek: a —>fluor, a —>klór, a... Tovább

hónyomás

az 1 cm magas hóréteg tömege 1 m2-en kb. 1 kg; ennyivel "nyomja" a talajt. Szokásos... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem