Rizstermesztési kisokos mindenkinek - így termessz sikeresen rizst

hirdetes

Rizstermesztés a kiskertben – Szakértői útmutató mindenkinek!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Nézzük, mit kell tudni a rizstermesztésről

A szárazságtűrő rizs kártevői

A rizst nem sok mindentől kell féltened kertedben, ami ha belegondolsz, nem is olyan meglepő, elvégre lényegében egy nagyon hasznos fűről van szó.

Gyomok

Ha van valami, ami minden növénynek tud ártani, az a közelben növő gyomok serege. A rizs egy rettenetesen éhes növény így nagyon rosszul tűri, ha másokkal kell versengenie a talaj tápanyagtartalmáért. Fordíts fokozott figyelmed rizságyásaid gyomtalanítására!

Madarak

A madarak akkortól jelenthetnek problémát, amikor a rizs érni kezd. Használj védőhálót, hogy távol tartsd palántáidtól a repülő tolvajokat.

hirdetes

A szárazságtűrő rizs szüretelése és tárolása

A legtöbb szárazságtűrő rizsfajta 90-120 napon belül (tehát 3-4 nap alatt) érik be az után, hogy kiültetted a kertbe, de persze ez első sorban az adott fajtától függ. A rizsszemek védelemként szolgáló héjakban helyezkednek el, amit előbb el kell távolítanod róluk, hogy felhasználhasd őket. Nagyobb mennyiségek „hámozásához” cséplőgépet szokás használni, de házilag saját kezűleg is megoldhatod.

hirdetes

Onnan tudod, hogy a rizs megérett, hogy a héjak aranybarnává és keménnyé váltak (kivéve, ha egy fajta más színűre érik). Fogd meg az egész növényt, és vágd el a tövénél, közvetlenül a talajszint felett. Ezután göngyöld össze és kösd fel őket egy száraz, árnyékos helyen, ahol jól jár a levegő. Nagyjából három hétig hagyd őket így, mielőtt eltávolítanád a rizsszemeket. A szárakat szalmához hasonlóan felhasználhatod, például ólok kibéleléséhez.

Hogy eltávolíthasd a héjukat, helyezd a rizsszemeket egy egyenes, stabil fafelületre és kezdd el ütögetni őket egy fa kalapáccsal. Fa kalapács híján használhatsz fából készült sodrófát is, amivel kinyomkodhatod a magokat a héjukból (mintha csak tésztát lapítanál).

Akárhogy is csinálod, a cél az, hogy elválaszd a rizsszemeket a kemény, külső védőrétegtől. A héjakat ez után egy ventillátorral elfújhatod, hogy könnyebb legyen kiválogatni a rizsszemeket. Ha mindez kész, akkor a rizst befőttes üvegekben tárolhatod egy hűvös, sötét helyen (pince, kamra, stb.)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

További cikkek ebben a témában


Animal-Save Állatmentõ Szolgálat

Állatvédõ szervezet Állatmentés, állatbefogás. Típus: állatotthon, menhely Adószám:... Tovább

papillóma

a —>hámszövet jóindulatú, de a bőrben, a nyálkahártyákban gyakran több helyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés