Így védd meg kertedet a répalepkék elől

hirdetes

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ezt tedd a répalepke ellen

Rovarriasztó szerek

Ha van valami, amit a répalepkék nem szeretnek, akkor az a fokhagyma. Ha tehát van néhány extra gerezded otthon, akkor akár hatékony rovarriasztót is készíthetsz belőlük, méghozzá vegyszerek nélkül. Ehhez nem kell több, mint egy kis víz, egy pumpás flakon, és néhány összetört gerezd fokhagyma. Amennyiben csak megelőzésre készíted a permetet, elég egy bögrényi vizenként egyetlen egy gerezdet használni.

Ha azonban a lepkék és lárváik ellepték növényeidet, akkor bögrénként két egész fej fokhagymát használj! Törd össze a fokhagymát, majd öntsd fel forró vízzel, és hagyd, hogy egy egész éjszakán át (8-10 órát) ázzon ebben. Ez után szűrd le alaposan, hogy ne duguljon el az apró daraboktól a flakon pumpája. Ha minden kész, akkor hetente egyszer fújd át növényeidet, különös tekintettel a levelek aljára, ahová a lepkék és más kártevők petézni szoktak.

hirdetes

Figyeld meg, hogy hatékony-e a permetezés. Ha nem, akkor végezd 3-4 naponta, és ne felejts el újrafújni az esőzések után. Ha még ez sem elég undorító a lepkéknek, akkor egy kevés csípős szószt is keverhetsz a fokhagymás permetbe. A cél az, hogy elvedd a kedvüket attól, hogy növényeiddel táplálkozzanak. Ez a spray inkább csak a fiatalabb hernyók ellen hatékony, hiszen a nagyobbakat sokkal egyszerűbb kézzel összeszedni és összenyomni.

Maradj résen

Még ha a fenti összes módszert is alkalmazod, előfordulhat, hogy a répalepkék mégis beférkőznek féltett káposztaféléid közé. Fontos tehát, hogy rendszeresen ellenőrizd ágyásaidat és növényeidet, különösen, ha ilyen lepkéket látsz repdesni kertedben. Mindig nézz be a levelek alá is, a legtöbb kártevő ugyanis ide helyezi el petéit, és a hernyók is ott bújnak meg.

hirdetes

A legtöbbjük nappal táplálkozik, csak éppen rejtve maradnak a levelek alatt a napfény és a ragadozók elől. Ne felejtsd el továbbá gondozni a csapdákként ültetett növényeket, és persze azokat sem, amikkel parazitadarazsakat szeretnél bevonzani kertedbe! Ha fokhagymás-csípős permetet használsz, akkor fújd fel újra és újra rendszeresen!

Alexas_Fotos képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szűkített önköltség

A termelési tevékenység v. szolgáltatás közvetlen ráfordításainak költsége,beleértve a... Tovább

kérődzés

a párosujjú patások rendjébe, a kérődzők (Ruminantia) alrendjébe tartozó állatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem