A regeneratív földművelés bemutatása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A regeneratív földművelés fantasztikus lehetőségei!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A regeneratív földművelés bemutatása

A haszonállatok szerepe a regeneratív földművelésben

Habár sokan etikai okokból ellenzik a haszonállatok otthoni tartását, a regeneratív földművelés célja, hogy nem csak a növények, hanem az állatok is természetes körülmények között élhessenek egy ökoszisztéma fontos részeként. Egy jó regeneratív rendszerben a haszonállatokat folyamatosan forgatják a birtok különböző területei között. Ezek a jószágok a legelések során különféle növényeket fogyasztanak el, ami több ízben is segíti a birtok ökológiai rendszerét.

Először is, ha többféle lehetőség közül válogathatnak, a haszonállatok bizonyos növényeket preferálnak majd másokkal szemben. Amiket nem esznek meg, azokat a földbe döngölik, így segítenek eljutniuk a magoknak a talajba. Az állatok patái és karmai továbbá felbontják a talajt és összenyomkodják az el nem fogyasztott növényeket. Ennek köszönhetően több napfény és tápanyag marad a kedveltebb növények számára.

Mindez azt jelenti, hogy haszonállataid szép lassan organikus anyagokkal dúsítják a talajt. A tyúkok továbbá számos gyomot és káros rovart felcsipegetnek, illetve karmaikkal fellazítják a talajt, ami így jobban szellőzik majd. Egyedül arra kell odafigyelned, hogy rendszeresen forgasd haszonállataidat a különböző területek között, hogy ne kezdjék el elpusztítani a növényeket egy adott részen.

hirdetes

A szénkertészet szerepe a regeneratív földművelésben

Bolygónk hőmérséklete már-már sajnos visszafordíthatatlanul változik, és ez javarészt a fosszilis üzemanyagok felhasználásának köszönhető. Másképpen megfogalmazva: felborult a Föld légkörének szénegyensúlya. A szénkertészet lényege, hogy kertészként vagy földművesként aktívan teszel azért, hogy birtokod talaj minél több szenet szívjon magába a levegőből. Ez a kis plusz szén a talajban jót tesz a növényeknek.

A talaj szénbefogadó képessége a szántás csökkentésével és a tápanyagok hozzáadásával javítható. Ez a folyamat a természetben magától is képes lezajlani, de sok helyen a kereskedelmi mezőgazdaság megzavarja a dolgok menetét. Amellett tehát, hogy csak akkor szántasz, amikor tényleg égető szükséged van rá, érdemes rendszeresen komposztot alkalmaznod kertedben, legeltetni haszonállataidat (és forgatni őket), és talajtakaró növényeket ültetned. Röviden: regeneratív földművelést kell folytatnod.

hirdetes

A regeneratív földművelés hátrányai

A fentiekben a regeneratív földművelés megannyi előnyéről olvashattál, ennek a módszernek azonban vannak bizonyos hátrányai is, amikkel jó tisztában lenned, mielőtt belevágsz regeneratív projektedbe. A regeneratív földművelés legnagyobb problémája, hogy nagyon időigényes, hiszen a fák nem egyik napról a másikra nőnek meg, és a talaj sem lesz pillanatok alatt tele hasznos tápanyagokkal és változatos mikroorganizmusokkal. Egy ekkora projekt ráadásul komoly tervezést is igényel, méghozzá hosszútávra előre, na és persze a kivitelezés is óriási munka lesz. De vajon megéri-e? Kétségtelenül!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


sárgaméreg

—>dinitro-fenol-származék hatóanyagú szer Tovább

céges rendezvényhelyszín Budapest

Cégünkkel találtunk egy olyan szórakozóhelyet, ahova azóta is folyamatosan visszajárunk.... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság