A regeneratív földművelés bemutatása

hirdetes

Próbáld ki a regeneratív földművelést!

Szélesi Ferenc
A regeneratív földművelés bemutatása

A haszonállatok szerepe a regeneratív földművelésben

Habár sokan etikai okokból ellenzik a haszonállatok otthoni tartását, a regeneratív földművelés célja, hogy nem csak a növények, hanem az állatok is természetes körülmények között élhessenek egy ökoszisztéma fontos részeként. Egy jó regeneratív rendszerben a haszonállatokat folyamatosan forgatják a birtok különböző területei között. Ezek a jószágok a legelések során különféle növényeket fogyasztanak el, ami több ízben is segíti a birtok ökológiai rendszerét.

Először is, ha többféle lehetőség közül válogathatnak, a haszonállatok bizonyos növényeket preferálnak majd másokkal szemben. Amiket nem esznek meg, azokat a földbe döngölik, így segítenek eljutniuk a magoknak a talajba. Az állatok patái és karmai továbbá felbontják a talajt és összenyomkodják az el nem fogyasztott növényeket. Ennek köszönhetően több napfény és tápanyag marad a kedveltebb növények számára.

Mindez azt jelenti, hogy haszonállataid szép lassan organikus anyagokkal dúsítják a talajt. A tyúkok továbbá számos gyomot és káros rovart felcsipegetnek, illetve karmaikkal fellazítják a talajt, ami így jobban szellőzik majd. Egyedül arra kell odafigyelned, hogy rendszeresen forgasd haszonállataidat a különböző területek között, hogy ne kezdjék el elpusztítani a növényeket egy adott részen.

hirdetes

A szénkertészet szerepe a regeneratív földművelésben

Bolygónk hőmérséklete már-már sajnos visszafordíthatatlanul változik, és ez javarészt a fosszilis üzemanyagok felhasználásának köszönhető. Másképpen megfogalmazva: felborult a Föld légkörének szénegyensúlya. A szénkertészet lényege, hogy kertészként vagy földművesként aktívan teszel azért, hogy birtokod talaj minél több szenet szívjon magába a levegőből. Ez a kis plusz szén a talajban jót tesz a növényeknek.

A talaj szénbefogadó képessége a szántás csökkentésével és a tápanyagok hozzáadásával javítható. Ez a folyamat a természetben magától is képes lezajlani, de sok helyen a kereskedelmi mezőgazdaság megzavarja a dolgok menetét. Amellett tehát, hogy csak akkor szántasz, amikor tényleg égető szükséged van rá, érdemes rendszeresen komposztot alkalmaznod kertedben, legeltetni haszonállataidat (és forgatni őket), és talajtakaró növényeket ültetned. Röviden: regeneratív földművelést kell folytatnod.

hirdetes

A regeneratív földművelés hátrányai

A fentiekben a regeneratív földművelés megannyi előnyéről olvashattál, ennek a módszernek azonban vannak bizonyos hátrányai is, amikkel jó tisztában lenned, mielőtt belevágsz regeneratív projektedbe. A regeneratív földművelés legnagyobb problémája, hogy nagyon időigényes, hiszen a fák nem egyik napról a másikra nőnek meg, és a talaj sem lesz pillanatok alatt tele hasznos tápanyagokkal és változatos mikroorganizmusokkal. Egy ekkora projekt ráadásul komoly tervezést is igényel, méghozzá hosszútávra előre, na és persze a kivitelezés is óriási munka lesz. De vajon megéri-e? Kétségtelenül!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-14

Kifagyhat a fű? 3 olcsó módszer a fű kifagyásának megakadályozásához

Hogyan nem fagy ki a fű? Ha az udvarodon új fű van, és az előrejelzések szerint fagy várható, kövesd az alábbi tippeket, hogy megelőzd, hogy megfagyjon!

2022-08-31

Kavics talajtakaró – zúzottkő használata mulcs helyett

Hogyan lehet a zúzottkövet talajtakaróként használni? Mostani cikkből kiderül, hogy hogyan használjuk mulcs helyett a zúzottkövet a kertben és milyen hatással van a talajra.

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-11-24

A homokos talaj feljavításának a titka

Természetesen nem minden talaj egyforma, vannak olyan területek, ahol homokos lehet a talaj. Mit lehet ezzel kezdeni? Hogyan lehet feljavítani a homokos talajt?

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vízmosás

A víz által okjozott erózió, a gyors lefolyású, lezúduló, ált. csapadékból származó... Tovább

igaerőmérleg

a gazd. igásállatainak munkateljesítménye (kapacitása) és a szükséges fogatos munkák... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság Talajművelés