A paradicsommagok tartósítása későbbi felhasználásra

Aranyat ér – Így tartósítsd a paradicsommagokat a későbbi ültetéshez

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Használd fel te is a paradicsommagokat

Paradicsommagok begyűjtése, tartósítása - Szárítás napon

A paradicsommagok napon szárítása talán a legegyszerűbb az összes módszer közül, hátránya viszont, hogy sokáig kell majd kerülgetned a magokat otthonodban, mire „elkészülnek”. Ha ez nem zavar, akkor ez a módszer lesz az egyértelmű választás számodra! Miután alaposan megmostad paradicsomjaidat, a munka nagy részét egy krumplinyomóval, vagy egy nagyobb, tekerős passzírozóval percek alatt elvégezheted.

Ezek az eszközök segítenek elválasztani a magokat és a húst. Ezután helyezd a keveréket egy papírtörlővel kibélelt tálcára. Tapogasd meg másik papírtörlővel, hogy minél jobban megszáradjon, majd helyezd ki egy napos, de védett helyre (hogy ne érje eső). Ez idő alatt elképzelhető, hogy paradicsommagjaid bepenészesednek majd, de, mint fentebb is említettük, ettől nem mennek tönkre, csak megváltozik a színük.

Mennyi idő kell a kiszáradáshoz?

Néhány hét elteltével, amikor a magok kellően kiszáradtak, helyezd őket egy zárható tasakba vagy más tárolóba. Tipp: Ha többfajta paradicsomot is termesztesz kertedben, és egyszerre szárítod ki a magjaikat, akkor fajtánként dolgozd fel őket, és jelöld meg a tálcáikat, hogy ne keveredjenek össze egymással. A hetek során ugyanis jó eséllyel elfelejted majd, hogy melyik melyik volt.

Paradicsommagok begyűjtése, tartósítása - Egyszerű szárítás

Igen, megint szárítunk. Bizonyára mostanra tisztává vált, hogy ez a paradicsommagok tartósításának lényege. Ezúttal egy gyümölcsszárítóra vagy –aszalóra lesz szükséged, amit viszonylag olcsón beszerezhetsz a legtöbb háztartási üzletből. A módszer sokban hasonlít az előzőhöz, csak éppen nem a napon, hanem magában a szárítóban történik a szárítás, így a folyamat sokkal gyorsabb, és nem tart hetekig. Szedd tehát le érett paradicsomjaidat, mosd meg őket, és válogasd szét, hogy ne keverd össze a magokat (mostanra ezek már egyértelműek, nem igaz?).

Vágd fel paradicsomjaidat, főzd meg őket, majd préseld le a tekerős passzírozóval. Ha ez megvan, akkor a hús és a magok benne maradnak majd a passzírozóban, a többi alkotóelem pedig belefolyik az alatta lévő edénybe. Ahogy a második módszerben, úgy itt is terítsd ki a magos paradicsomhúst egy konyhapapírral bélelt tálcára, és szárítsd meg egy másik papírral, amennyire csak tudod. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fűfélék

a pázsitfüvek család tagjai. A termesztett fűfélék az ún. édesfüvek. Gyökérzetük bojtos.... Tovább

Barcsi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Barcs Széchenyi út 20. 7570 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom