A páponya felhasználása, a páponya termesztése

hirdetes

Az ősz legszebb dísze - Páponya, az elfeledett bogyós csodagyümölcs

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Minden, amit tudni érdemes a páponyáról

A páponya felhasználása – A virágkötők őszi kedvence

A Kárpát-medencében leginkább dísznövényként termesztik, ennek is köszönheti azt, hogy többfelé elvadult. Találkozhatunk vele száraz erdőkben, cserjésekben, de néha nitrogéndús ligetekben is előfordul. Termése ősszel szedhető, különlegesen szép dísz lehet belőle – a termés zöldről színeződik be élénkpirosra, általában szeptember és november között szedhető.

A burok idővel megfakul a szabadban, de elmondható, hogy itt is sokáig díszít. Frissen díszítésre használva távolítsuk el a leveleit, majd néhány órára állítsuk vízbe. Ha szeretnénk szárítani (így a legszebb), akkor levegőn lógatva tegyük ezt. Díszíthetünk vele csokrokat, koszorúkat, de mindenképpen távolítsuk el az elszáradt leveleket róla. 

hirdetes

A páponya felhasználása – A jótékony páponya

Mint említettem korábban, mérgező, viszont éretten a burokban található termése fogyasztható. Azt azért gyorsan hozzáteszem, hogy nem annyira finom, az én tetszésemet nem nyerte el, keserű eléggé. Viszont jelentős C-vitaminforrás, dupla annyit tartalmaz, mint a citrom – ez, és egyéb aktív hatóanyagai csökkennek szárítás és feldolgozás során. Gyógynövényként is megállja a helyét, hatóanyagai a triterpén-laktonok, szerves savak, gyanta és a pektin. Vizelethajtás mellett alkalmazták régebben májbetegség, köszvény, illetve reuma esetén is. 

hirdetes

A páponya nevelése, gondozása

Van egy jó hírem mindenki számára: könnyedén és egyszerűen nevelhet bárki páponyát! Kedveli a meleg, nedves, párás termőhelyet, magját februárban érdemes elvetni, gondozása pedig szinte teljesen azonos a paprikáéval. Kiültetésére április végén, május elején (a fagyok elmúltával) kell sort keríteni, 7-8 tőnél többet nem érdemes ültetni – ez a mennyiség már elegendő a díszítéshez, és a fogyasztáshoz is.

A növények július környékére bebokrosodnak, ekkora válnak igazán széppé. Jól levegőzött talajra van szüksége, ültetésnél figyeljünk arra, hogy gyökerei ne terjedhessenek szabadon. Érdemes tudni még, hogy a páponya lassan fejlődik, viszont könnyedén elszaporodhat. Én úgy gondolom, hogy van helye a házikertekben, feldobhatjuk vele őszi/téli érendünket, és valóban meseszép dísszé válhat, sok sikert kívánok mindenkinek hozzá! 

Alexas_Fotos képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


cérnázás

a kanca —>ivarzásának népies elnevezése, ugyanis az ivarzási nyálka vékony hosszú... Tovább

génáramlás

az egymással határos rokon populációk között végbemenő folyamat. Az egyedek szabad... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs