Az óriáspandák világa

hirdetes

Érdekes tények az óriáspandákról

Szélesi Ferenc - Főkertész
Bemutatjuk a pandák világát

7. Egy óriáspanda óriási mennyiségű végterméket hagy maga után

Egy felnőtt panda akár 28 kiló feleslegtől is megszabadul minden egyes nap. Volt idő, amikor a pandaürülékben talált bambuszmaradványokat képkeretek és könyvjelzők elkészítéséhez használták fel. A pandaürülék vándorlásuk irányába mutat, így ezek alapján egyszerűen nyomon követhetőek a vadonban. Sajnos sokáig éppen ez vezette el hozzájuk az orrvadászokat, de nagy segítségül szolgál a pandákat kutató szakemberek számára is.

8. A pandák húsevő fogazattal rendelkeznek

A pandák az evolúció során átálltak a vegetáriánus étrendre, de ez nem volt mindig így. Manapság ugyan csak bambuszt, és néha gyümölcsöket esznek, de ragadozó fogaik a mai napig képesek a húsok szétszaggatására (időnként ezt sem vetik meg, elvégre medvékről van szó, és egyszer még fénykép is készült róla, amint egy parkban egy panda egy keselyűt evett éppen). Az óriási „plüssmackók” azonban messze nem rendelkeznek elegendő energiával, hogy bármit is levadásszanak, ezért hacsak nem előttük hullik el egy állat, nem indulnak külön vadásztúrára.

hirdetes

9. A pandák hat hüvelykujjal ragadják meg a bambuszokat

A pandáknak hat ujjuk van mindkét mellső lábukon. Ezt használják fel a bambuszok megragadására és kényelmes elfogyasztására.

10. Az augusztus a pandabébik hónapja

A pandák általában augusztusban jönnek a világra, mert párzási időszakuk március és május közé esik, az embrióknak pedig 3-5 napra van szüksége a kifejlődéshez. A nőstények általában két utódot hoznak a világra, de a vadonban csak az erősebbikük éli túl a fiatalkort. A csengtui kutatóbázisokon a gyengébbik pandabébit a gondozók kézben nevelik, és rendszeresen kicserélik az erősebbik testvérével, hogy anyjuk felváltva nevelhesse őket.

11. Az őspandák kétmillió éve éltek

Néhány megkövesedett pandamaradvány korát a szakemberek 1-2 millió éves körülinek állapították meg. Volt idő, amikor Kína nagy részében fellelhetők voltak, azonban mára már csak a kínai tibeti előhegységekben találkozhatunk velük a vadonban.

hirdetes

12. A pandák előszeretettel nyalogatják a réz- és vasfelületeket

A pandákra jellemző különös viselkedés, hogy szemmel láthatólag nagyon szeretnek réz- és vasfelületeket nyalogatni. Ezt Kínában már régen megfigyelték – sok vidéki földműves vette észre, hogy a kertjébe betévedő medvék előszeretettel nyalogatják fémtányérjaikat, amiket a szabadban hagytak. Hasonló viselkedés figyelhető meg a pandaparkokban is, ahol az állatok ugyan ezt teszik az etetőtálkáikkal – néha még fel is veszik, és meg is forgatják őket, hogy mindenhol alaposan át tudják nyalogatni azokat.

13. A nyugati világ egyetlen pandája

Chi Chi, a nőstény óriáspanda a Londoni Állatkert lakója volt 1958 és ’72 között. A pandalányt 12 ezer fontért vásárolták meg (értékük ma már ennél sokkal nagyobb). Kevesen tudják, de a WWF, a World Wildlife Found logóján látható pandát Chi Chiről mintázták, aki 1966-ban az egyetlen panda volt a nyugati világban.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-17

Cicáink kedvence – tudj meg mindent a macskamentáról

Neked is van cicád és mindig is érdekelt, hogy miért vonzódnak ennyire a macskamentához? Emellett most azt is megtudhatod, hogyan termessz otthonodban belőle!

2021-07-20

Szúnyogűző dísznövények – ezeket telepítsd teraszod közelébe!

Az esti nyugalmas órákat könnyedén megzavarhatják a szúnyogok. Most eláruljuk, milyen dísznövényeket érdemes teraszodra telepíteni, így elkergetve őket.

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-19

Ezek a növények tökéletes sövényt alkotnak – ráadásul szinte igénytelenek

Szeretnél Te is egy sövényt kertedbe, viszont tudod, hogy nem lenne sok időd foglalkozni vele? Akkor ezek a növények tökéletesek lesznek számodra!

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-05-25

10 növény, amivel légy óvatos lakásodban – megmérgezhetik kedvencedet

Amennyiben házikedvenceddel élsz együtt, fokozottan figyelj, hogy milyen növényeket telepítesz otthonodban - íme, 10 növény ami mérgező, így vigyázz velük!

2021-07-05

Miért rombolhat kedvenced? Okok, amivel meg lehet magyarázni kutyád viselkedését

Rengeteg gazda küzd kutyájának nevelésével, mégis vannak esetek, amikor kedvencünk képes feldúlni még jólneveltsége ellenére is lakásunkat. Nézzük, miért!

2021-06-23

Ártalmas lehet a halak számára a kánikula, akár meg is fulladhatnak – mégis van rá megoldás!

Nemrég a Velencei-tó környékéről sokkoló hírt kaptunk – a vízből tonnaszámra szedték ki a haltetemeket, ami több kérdést is felvethet. Nézzük meg ezt az esetet!

További cikkek ebben a témában


gümőkór (tuberkulózis, tuberculosis)

idülten lezajló, mikobaktériumok okozta betegség, amely iránt mind az emlősök (az ember is),... Tovább

koca életteljesítménye

a kocák egyik lényeges értékmérő tulajdonsága, amely bizonyítja a tenyésztésbe vételtől... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek