Növénytermesztés házban

hirdetes

Szobában is termeszthetünk zöldségeket, gyümölcsöket – Mutatom, hogyan!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Házon belül is termeszthetünk növényeket

Vanília (Vanilla)

A vanília az orchideafélék családjának egyik legismertebb tagja, amit szobanövényként is könnyedén megtermeszthetsz otthonodban. Egyedül arra kell odafigyelned, hogy egy méretes lugasra lesz szüksége, amin lefelé és felfelé is bőven van hova terjeszkednie. Továbbá némi extra páratartalommal is érdemes kedveskedned neki.

Már most figyelmeztetünk azonban, hogy a vanília termesztéséhez meg kell tanulnod megfelelően beporozni, és egy kis türelemre is szükséged lesz, mert ez a szobanövény bizony évekig várat majd, mielőtt virágzani kezdene, és terméseinek is nagyjából egy évre lesz szüksége, hogy teljesen megérjenek. Egy egészségesen tartott, odafigyeléssel gondozott vanília azonban akár évtizedekig is ellát majd egy jó adag vaníliababbal!

Kínai bazsalikom (Perilla frutescens)

Az ázsiai gasztronómiában gyakran használt kínai bazsalikom az árvacsalánfélék családjának tagja. Ennek a haszonnövénynek zöld és piros változatait ültetheted el otthonodban, és az utóbbiak színükkel nagyon fel tudnak dobni egy-egy salátát vagy házi likőrt. A kínai bazsalikom a kámforhoz vagy az ánizshoz hasonló, enyhén csípős, édeskés ízt kölcsönöz az ételeknek. Egy 3,5-4 literes cserépben akár 3 palántát is nevelhetsz egyszerre. Habár megtűrik a közvetlen napsütést, ízük és színük is jobb lesz, ha inkább közvetett fényben tartod őket.

hirdetes

Hasznos, nem ehető szobanövények

Jó néhány olyan szobanövény közül is válogathatsz, amelyek ugyan nem alkalmasak emberi fogyasztásra, mégis nagyon hasznos díszei lehetnek otthonodnak.

Pacsuli (Pogostemon cablin)

A pacsuli egy illatos növény, amelyet általában esszenciaolajaiért termesztenek. Kellemes illatú leveleit te is felhasználhatod házi készítésű pot-pourriaidban, vagy finoman bedörzsölheted velük a bőrödet afféle természetes parfüm gyanánt. A levelek elégetésével több szobát is beillatosíthatsz otthonodban. A pacsuli szeret a napon sütkérezni, és egy legalább 3,5 literes cserépre van szüksége.

hirdetes

Ahogy a mentafélék családjának többi tagját, úgy a pacsuli szárának hegyeit is érdemes lecsipkedni néha (szüretelés gyanánt), hogy ne váljanak túl nyurgává házon belül. Az idősebb példányok levelei kissé megsárgulhatnak a négy fal között, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy megbetegedtek. Érdemes időnként ezeket a régebbi leveleket is leszüretelni róluk, hogy a fiatalabbak is fényhez juthassanak.

Annak ellenére, hogy egy trópusi növény, a sampongyömbér a „házi” körülményekre jellemző gyengébb vényviszonyok között is megállja a helyét.  Ősztől tavaszig téli álomba szenderül, a tavasz végén azonban illatos leveleket növeszt. Az illatok nyáron tobozszerű, színes virágaival folytatódnak, amiket házi samponok és hajkondicionálók elkészítéséhez szokás felhasználni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


sztenök fajok

A környezet valamely tényezőjének csk igen kis mértékű ingadozását képesek elviselni. A... Tovább

ivarjelleg (nemi jelleg)

azoknak a tulajdonságoknak összessége, amelyek meghatározzák valamely állat ivari... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés