Növények jelentései

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Ismerd meg, milyen titkokat rejtenek a növények!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Ismerd meg te is a növények jelentéseit

Rozmaring – a szerelem növénye

Már az ókor óta ismert, Aphrodité szent növényeként jelenik meg, javítja a memóriát, élénkítő hatása van. Magyarországon szintén a szerelem és a hűség virága. A lakodalomba induló legények kalapjára mindig tűztek egy-egy rozmaringszálat, sőt a menyasszonyok is rozmaring koszorút kaptak. A néphit szerint, ha a ház bejáratához ültetjük, akkor távol tartja a boszorkányokat, a démonokat. 

Bazsalikom – a zöldségek királya 

Már az ókorban tisztelték és szerették a bazsalikomot, sokszor a zöldségek királyaként is nevezték. Indiában szent növényként tisztelik, egyes helyeken a sírokra ültetik, de Moldáviában máig él a hit, hogy ha a férfi bazsalikomot kap egy lánytól, akkor az haláláig szeretni fogja. A bazsalikom viszont egyértelműen szerencsét hozó fű, s ha az ablakba tesszük, akkor elűzi a gonoszt a háztól. Egy keresztény legenda szerint Jézus sírja körül bazsalikom nőtt. Ezért sokan Jézus ajándékának is tekintik, ezért található meg sokszor, cserépbe ültetve az ortodox templomok oltárán is. 

hirdetes

Menta – fertőtlenítés mestere

A görög mitológia szerint a Menthe egy nimfa volt, akibe beleszeretett Hádész, az alvilág ura. Felesége viszont féltékeny volt, ezért növénnyé változtatta a lányt. Ez a legenda is mutatja, hogy a menta nemcsak gyógyít, fűszerez, hanem a szerelem növénye is volt. Hasonlóan, mint a rozmaringot, a házasulandók koszorúba fonták, és ezt viselték a menyegzőn. Emellett a menta fertőtlenítésre is kiváló, amit a rómaiak is tudtak már, ezért ezzel a növénnyel fertőtlenítették, illatosították az asztalt. Eközben pedig kifejtette étvágyfokozó hatását is. Ám a fertőtlenítés szimbóluma Kínában is megjelent, ahol szintén koszorúba fonták, az ajtófélfára rakták, majd elégették – így űzve ki a házból a gonosz szellemeket. 

hirdetes

Szépséges növények a Budapest Arénában

Ha szereted a növényeket, netán néhányat be is szereznél a kertedbe vagy a teraszodra, akkor látogass el március 22-24. között a GardenExpóra. Magyarország egyetlen kerti életmód kiállításán álomszép bútorok, grillek, medencék, árnyékolók, kerti gépek és szerszámok, kültéri világítás és öntözéstechnikai megoldások legszélesebb választéka mellett a legjobb hazai kertszakértők várnak a 8000 négyzetméteres bemutatótérben. Ha építkezés vagy felújítás előtt állsz, szeretnéd saját kertedben megélni a legszebb pillanatokat, vagy csak szenvedélyes kertimádóként kutatod a legjobb trükköket és tanácsokat, itt a helyed!

A GardenExpo társrendezvénye idén is a több ezer virágzó orchideát felvonultató Orchidea Ünnep. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


orrkorong

a sertésen az orr hegyén és a felső ajkakon található, porcos, csontos alapú, mozgékony,... Tovább

utóérés

az érett magvakban végbemenő fejl. folyamat. A talajjal való kapcsolat megszűntével a mag... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek