Miért jó dolog a magas ágyás? Most mutatjuk azt is, milyen növényeket ültess bele!

hirdetes

Miért és mit érdemes emelt ágyásban termeszteni?

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Magas ágyásban termeszthető növények

4. Cseresznyeparadicsom

A cseresznyeparadicsom gyönyörű tagjai lehetnek emelt ágyásod közösségének. Ezek a sokoldalú növények nem csak emelt ágyásokban, de felakasztott kosarakban is vígan eléldegélnek. Amennyiben bármilyen ágyásba ülteted ki őket, azonnal biztosítsd őket egy-egy karóval.

Paradicsomaidat mindig talajszinten öntözd, sosem felülről, mert a leveleken maradó vízfoltok a gombás fertőzések melegágyai. A hajtásokat eleinte csípd le, hogy a növény nehogy kezelhetetlenné váljon. Minden évben forgasd a paradicsomaidat emelt ágyásaid között, hogy erősek és kártevőmentesek maradjanak.

5. Saláta

Minden salátaféle jól érzi magát emelt ágyásokban és növénytartókban is. A salátákat könnyű magról termeszteni, amiket közvetlenül az emelt ágyásba vagy a növénytartóba kell elültetni, lehetőleg március elején (bár ez függ attól is, hogy az ember milyen éghajlatú területen él). Ha képes vagy elegendő vizet biztosítani salátáid számára, akkor remekül eléldegélnek majd emelt ágyásukban vagy növénytartójukban.

hirdetes

A saláták gyorsan növő zöldségek és nem vesznek össze a melléjük ültetett paprikákkal, karfiolokkal, brokkolikkal, burgonyákkal és padlizsánokkal sem. A salátákban található erős antioxidánsok segítenek a koleszterinszint csökkentésében, elősegítik a rendszeres alvást, csökkentik a gyulladásokat és védik a szervezetet a különböző súlyos egészségügyi problémáktól.

hirdetes

6. Répa

Nem is kert a kert, ha nem nő benne néhány szál finom, ropogós répa. Persze valójában kertre sincs szükséged, ha ki tudsz alakítani otthonodban valahol egy emelt ágyást. A répáknak laza talajra van szükségük, ami jó szellőzést biztosít számukra. Lehetőleg olyan helyre kerüljenek, ahol minél több napfény éri őket, de napi 4 óra intenzív napfénnyel is beérik. Az utolsó várható fagy előtt 2-4 héttel ajánlatos elvetni őket. A melegebb vidékeken újabb adagot ültethetsz a nyár közepén egy őszi szüretelés céljából.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


Debreceni Egyetem ATC Kutató Központ Nyíregyháza

Kutatóintézet A Debreceni Mezõgazdasági Kamara javaslatára Nyíregyháza város 1926-ban 29... Tovább

antitranszspiráns

párolgáscsökkentő készítmény. Különösen a fiatal, palántázott növényeknek fontos, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés