Minden, amit egy kertésznek a narancs termesztéséről tudnia kell

Termesszünk saját kertünkben isteni narancsot!

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Narancstermesztés saját kezűleg

A narancs ültetése

A narancsfákról tudni kell, hogy semmilyen fagyot nem képesek túlélni, és már a 7°C alatti hőmérsékletek is végezhetnek velük. Néhány fajtájuk megtűri az ennél alacsonyabb hőmérsékleteket is, de jobb nem kockáztatni velük.

Hová ültesd narancsfáidat

Nagyon fontos, hogy megfelelő helyre ültesd narancsfáidat (habár ez minden gyümölcskertben nevelt fára vonatkozik). A narancsfáknak egy szélvédett helyre van szükségük, ahol tavasztól őszig teljes napfényben sütkérezhetnek. Néhány fajtájuk megtűr némi árnyékot is. Télen aztán (hacsak nem USDA 8-as, vagy melegebb területről olvasod ezt a cikket) a fákat be kell vinni egy melegházba, vagy bármilyen helyre, ahol melegen tudod tartani őket. Ha egyszerre több narancsfát is nevelsz, akkor ügyelj rá, hogy minden irányban (sorokban és sorok között) is legalább 5 méterre legyenek egymástól.

Talajigény

Mint a legtöbb másik citrusféle, a narancsfák is meleg, nyirkos talajt igényelnek, ami tele van organikus anyagokkal. Ültetés előtt adj hozzá egy adag komposztot a táptalajhoz, hogy megfelelően ellásd facsemetéidet. A narancsfáknak jó vízelvezetésű, vályogos-homokos talajra van szükségük, amelynek pH-értéke 6,0 és 7,5 közé esik.

Mikor és hogyan ültesd el narancsfáidat

Amennyiben az adott fajtának elég meleg éghajlaton élsz (ez általában legalább USDA 8-as zónát jelent), gyakorlatilag bármikor elültetheted narancsfáidat. Ha azonban ennél hűvösebb helyen (pl. Magyarországon) szeretnél narancsot termeszteni, akkor tavasszal kell elültetned (vagy kiültetned) a csemetéket, amikor az utolsó fagy is elköszönt. Ne felejtsd el, hogy a legtöbb narancsfajta nem tűri a +7°C-nál hidegebb körülményeket, ezért várd meg, hogy az éjszakai hőmérsékletek is stabilizálódjanak.

Habár narancsfát nevelhetsz magról is, a legjobb megoldás egy jól nevelt csemetét vásárolni. Ha az utóbbi opciót választod, akkor ültesd mélyebb talajba, mint amilyenben a faiskolában nevelték. Ha magról szeretnél narancsfát nevelni, akkor először is győződj meg róla, hogy termékeny magokat szerezz magadnak. Ezeket áztasd be egy éjszakára némi langyos vízbe, majd másnap ültesd el őket nagyjából 1 cm mélyen némi virágföldbe.

Ügyelj rá, hogy már a magoknak is meleg talajra van szükségük, ezért csomagold be a növénynevelő oldalait, vagy helyezd melegítőtálcára. A növénytartót aztán tartsd meleg, napos helyen, amíg a magok ki nem csíráznak. A magról nevelt narancsfáknak évekbe telik, hogy termőképessé fejlődjenek.

Narancs nevelése növénytartóban

Mint fentebb már olvashattad, a narancsfák növénytartóban is nevelhetők, ami lehetővé teszi számodra, hogy szinte bármilyen éghajlaton tarthass 1-2 fát otthonodban. Egy növénytartóban nevelt törpe narancsfát gond nélkül bevihetsz egy melegházba vagy akár otthonodba, amikor az időjárás a tél közeledtével hűlni kezd.

Ehhez egy nagyjából 75 literes cserépre lesz szükséged, ugyanis a narancsfáknak sok helyre van szükségük, hogy szétterjeszthessék gyökereiket. Töltsd fel a növénytartót komposzttal dúsított virágfölddel, hogy fád tömören, de szorgosan növekedhessen!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmánymosó gép

a gyökér- és gumós takarmányokra — elsősorban a burgonyára és a répára -tapadt... Tovább

felnevelés

az újszülött állatok teljes kifejl.-éig alkalmazott tartási, takarmányozási eljárások,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs