Miért fontos a napfénytérkép? Miért érdemes késziteni, mi az a napfénytérkép?

hirdetes

Készíts Te is napfénytérképet! A nap helyzetének mérése kertészeti szempontból

TK, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Napfény

Tavasszal sok lombhullató fának hosszabb időt vesz igénybe, még visszanyeri lombkoronáját, így eleinte sokkal több fényt fog átengedni, míg a lombok később árnyékolni fogják a területet. A napsugárzás és árnyékfoltok nyomon követése a vegetációs időszak különböző hónapjaiban szintén pontosabb iránymutatást adhat annak érdekében, hogy hová kell ültetned növényeid azok optimális növekedése, fejlődése érdekében. Tehát hasznos, ha ezzel is tisztában legyünk.


Amennyiben fel szeretnéd térképezni a napfény, illetve árnyékok mozgását érdemes lesz azzal számolnod, hogy erre rá kell szánnod egy teljes napot – napfelkeltétől napnyugtáig meg kell figyelned mindennek a mozgását időhöz, napszakhoz kötötten. Mivel a legtöbben ugyanakkor nem engedhetik meg maguknak ezt az egész napos luxust, magát a projektet feloszthatjuk több napra is. Ajánlott egyébként tavasszal elvégezni egyszer, illetve a nyár közepén ismételten – hiszen addigra már változik olyan mértékben, hogy újra el kelljen végezni a mérést. Ha viszont csak egyszer szeretnénk kertünket feltérképezni, akkor érdemesebb megvárni a nyárközépi időszakot. 

hirdetes


Hogy elkészítsd napfénytérképed nem lesz szükséged másra, mint milliméterpapírra, vonalzóra és színes ceruzákra. Érdemes először csak egy kiválasztott területtel kezdened, amihez hozzá teszed majd a környezetet, épületeket, és más nagyobb szerkezeteket, mint a kerítéseket, fákat, cserjéket, és bármi mást, ami árnyékot vethet a nap folyamán. Ne ijedj meg – nem kell gyakorlott művésznek lenned, hogy rajzolj egy egyszerű térképet a kertről, de próbálj minél pontosabb lenni. Ugyanakkor, amennyiben pontosan készíted el, ez lehet csak egy vázlat, ugyanis az is bőven elég lesz majd arra, hogy nyomon tudd rajta követni a napsugarakat – viszont amennyiben szeretnéd, és van már hozzá egy alapod, azt később át tudod dolgozni, így egy szebb térképet hozva létre. Ez már a Te választásod.

hirdetes


A vázlattal a kezedben kell majd bejelölnöd a különböző színekkel, hogy mikor, merre, hogyan éri a napfény területeid. Ha nem tudod minden órában feljegyezni, elég két óránként. Használj különböző színű ceruzákat, így minden órában mást vehetsz kézbe. Én személy szerint a piros, narancssárga, illetve citromsárga színeket preferálom, de ugyanakkor a lila, kék, szürke is remekül fog működni, és átlátható térképet eredményez.


Igyekezz mindent, amit megfigyeltél feljegyezni térképeden. Ahogy egy-két óra már eltelt, elkezd kirajzolódni, körvonalazódni szemed előtt a dolog, mégis fontos, hogy ténylegesen az egész napot mérjük fel.
 

Hasznosnak találtad cikkünket?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Grill fűszernövénykert – melyek a legjobb fűszernövények a pácokhoz?

Lássuk, mely fűszernövények a legjobbak grillezéshez! Olcsó és praktikus megoldás ez a grillezés szerelmeseinek! Akár teraszon, erkélyen is kialakíthatod!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-29

9 tipp a társas zöldségek ültetéséhez a még több termés érdekében

A kísérőültetés egy természetes és organikus kertészeti technika, amely segít elűzni a kártevőket és még egészségesebb és több növényeket termeszteni a kertedben!

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-29

8 évelő gyümölcs és zöldség, amelyet csak egyszer kell elültetni

Több zöldség, illetve gyümölcs is évelő, ami azt jelenti, hogy csak egyszer kell elülteni, és évről évre terem. Mely gyümölcsök és zöldségek évelőek? Mutatunk..

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

karbonsavak

elsőrendű alkoholok, ill. aldehidek oxidációs termékei, jellemzőjük a karboxilcsoport... Tovább

amiloidos elfajulás (amiloidózis, amyloidos elfajulás, amyloidosis)

többnyire hosszan tartó fertőző, szövetszéteséssel járó —>betegségek után alakul... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet