Miért fontos a napfénytérkép? Miért érdemes késziteni, mi az a napfénytérkép?

hirdetes

Készíts Te is napfénytérképet! A nap helyzetének mérése kertészeti szempontból

TK
Napfény

Tavasszal sok lombhullató fának hosszabb időt vesz igénybe, még visszanyeri lombkoronáját, így eleinte sokkal több fényt fog átengedni, míg a lombok később árnyékolni fogják a területet. A napsugárzás és árnyékfoltok nyomon követése a vegetációs időszak különböző napjaiban szintén pontosabb iránymutatást adhat annak érdekében, hogy hová kell ültetned növényeid azok optimális növekedése, fejlődése érdekében. Tehát hasznos, ha ezzel is tisztában legyünk.


Amennyiben fel szeretnéd térképezni a napfény, illetve árnyékok mozgását érdemes lesz azzal számolnod, hogy erre rá kell szánnod egy teljes napot – napfelkeltétől napnyugtáig meg kell figyelned mindennek a mozgását időhöz, napszakhoz kötötten. Mivel a legtöbben ugyanakkor nem engedhetik meg maguknak ezt az egész napos luxust, magát a projektet feloszthatjuk több napra is. Ajánlott egyébként tavasszal elvégezni egyszer, illetve a nyár közepén ismételten – hiszen addigra már változik olyan mértékben, hogy újra el kelljen végezni a mérést. Ha viszont csak egyszer szeretnénk kertünket feltérképezni, akkor érdemesebb megvárni a nyárközépi időszakot. 

hirdetes


Hogy elkészítsd napfénytérképed nem lesz szükséged másra, mint milliméterpapírra, vonalzóra és színes ceruzákra. Érdemes először csak egy kiválasztott területtel kezdened, amihez hozzá teszed majd a környezetet, épületeket, és más nagyobb szerkezeteket, mint a kerítéseket, fákat, cserjéket, és bármi mást, ami árnyékot vethet a nap folyamán. Ne ijedj meg – nem kell gyakorlott művésznek lenned, hogy rajzolj egy egyszerű térképet a kertről, de próbálj minél pontosabb lenni. Ugyanakkor, amennyiben pontosan készíted el, ez lehet csak egy vázlat, ugyanis az is bőven elég lesz majd arra, hogy nyomon tudd rajta követni a napsugarakat – viszont amennyiben szeretnéd, és van már hozzá egy alapod, azt később át tudod dolgozni, így egy szebb térképet hozva létre. Ez már a Te választásod.

hirdetes


A vázlattal a kezedben kell majd bejelölnöd a különböző színekkel, hogy mikor, merre, hogyan éri a napfény területeid. Ha nem tudod minden órában feljegyezni, elég két óránként. Használj különböző színű ceruzákat, így minden órában mást vehetsz kézbe. Én személy szerint a piros, narancssárga, illetve citromsárga színeket preferálom, de ugyanakkor a lila, kék, szürke is remekül fog működni, és átlátható térképet eredményez.


Igyekezz mindent, amit megfigyeltél feljegyezni térképeden. Ahogy egy-két óra már eltelt, elkezd kirajzolódni, körvonalazódni szemed előtt a dolog, mégis fontos, hogy ténylegesen az egész napot mérjük fel.
 

Hasznosnak találtad cikkünket?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

További cikkek ebben a témában


20/2007. (III. 30.) FVM rendelet

az egyes állati eredetû melléktermékek ártalmatlanításának támogatásáról Az... Tovább

alvás

fontos élettani folyamat, az agykérgi (->agyvelő) tevékenységek szakaszos csökkenése. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet