Miért fontos a napfénytérkép? Miért érdemes késziteni, mi az a napfénytérkép?

hirdetes

Készíts Te is napfénytérképet! A nap helyzetének mérése kertészeti szempontból

TK
Napfény

Tavasszal sok lombhullató fának hosszabb időt vesz igénybe, még visszanyeri lombkoronáját, így eleinte sokkal több fényt fog átengedni, míg a lombok később árnyékolni fogják a területet. A napsugárzás és árnyékfoltok nyomon követése a vegetációs időszak különböző napjaiban szintén pontosabb iránymutatást adhat annak érdekében, hogy hová kell ültetned növényeid azok optimális növekedése, fejlődése érdekében. Tehát hasznos, ha ezzel is tisztában legyünk.


Amennyiben fel szeretnéd térképezni a napfény, illetve árnyékok mozgását érdemes lesz azzal számolnod, hogy erre rá kell szánnod egy teljes napot – napfelkeltétől napnyugtáig meg kell figyelned mindennek a mozgását időhöz, napszakhoz kötötten. Mivel a legtöbben ugyanakkor nem engedhetik meg maguknak ezt az egész napos luxust, magát a projektet feloszthatjuk több napra is. Ajánlott egyébként tavasszal elvégezni egyszer, illetve a nyár közepén ismételten – hiszen addigra már változik olyan mértékben, hogy újra el kelljen végezni a mérést. Ha viszont csak egyszer szeretnénk kertünket feltérképezni, akkor érdemesebb megvárni a nyárközépi időszakot. 

hirdetes


Hogy elkészítsd napfénytérképed nem lesz szükséged másra, mint milliméterpapírra, vonalzóra és színes ceruzákra. Érdemes először csak egy kiválasztott területtel kezdened, amihez hozzá teszed majd a környezetet, épületeket, és más nagyobb szerkezeteket, mint a kerítéseket, fákat, cserjéket, és bármi mást, ami árnyékot vethet a nap folyamán. Ne ijedj meg – nem kell gyakorlott művésznek lenned, hogy rajzolj egy egyszerű térképet a kertről, de próbálj minél pontosabb lenni. Ugyanakkor, amennyiben pontosan készíted el, ez lehet csak egy vázlat, ugyanis az is bőven elég lesz majd arra, hogy nyomon tudd rajta követni a napsugarakat – viszont amennyiben szeretnéd, és van már hozzá egy alapod, azt később át tudod dolgozni, így egy szebb térképet hozva létre. Ez már a Te választásod.

hirdetes


A vázlattal a kezedben kell majd bejelölnöd a különböző színekkel, hogy mikor, merre, hogyan éri a napfény területeid. Ha nem tudod minden órában feljegyezni, elég két óránként. Használj különböző színű ceruzákat, így minden órában mást vehetsz kézbe. Én személy szerint a piros, narancssárga, illetve citromsárga színeket preferálom, de ugyanakkor a lila, kék, szürke is remekül fog működni, és átlátható térképet eredményez.


Igyekezz mindent, amit megfigyeltél feljegyezni térképeden. Ahogy egy-két óra már eltelt, elkezd kirajzolódni, körvonalazódni szemed előtt a dolog, mégis fontos, hogy ténylegesen az egész napot mérjük fel.
 

Hasznosnak találtad cikkünket?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-19

Ezek a növények tökéletes sövényt alkotnak – ráadásul szinte igénytelenek

Szeretnél Te is egy sövényt kertedbe, viszont tudod, hogy nem lenne sok időd foglalkozni vele? Akkor ezek a növények tökéletesek lesznek számodra!

2021-07-17

Ismerd meg Te is ezt a karakteres megjelenésű évelőt – bemutatkozik a kék iringó

A kék iringó kisebb csoportokban nő, évelő növény. Virágzása nyárra tehető, könnyedén képes lesz majd színfoltokkal megajándékozni kertedet. Ismerd meg Te is.

2021-07-17

A kerti szépecske – ismerd meg Te is a menyecskeszemet

A menyecskeszem vagy más néven szépecske közepes termetű, az egyik legváltozatosabb külsejű virág. Most tudj meg mindent erről a különleges dísznövényről.

2021-07-17

Cicáink kedvence – tudj meg mindent a macskamentáról

Neked is van cicád és mindig is érdekelt, hogy miért vonzódnak ennyire a macskamentához? Emellett most azt is megtudhatod, hogyan termessz otthonodban belőle!

2021-07-20

Szúnyogűző dísznövények – ezeket telepítsd teraszod közelébe!

Az esti nyugalmas órákat könnyedén megzavarhatják a szúnyogok. Most eláruljuk, milyen dísznövényeket érdemes teraszodra telepíteni, így elkergetve őket.

További cikkek ebben a témában


aranka (Cuscuta)

a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó, —>klorofill nélküli, fonalas... Tovább

52/2006. (VII. 17.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet