A Murgantia histrionica kártétele

Újabb kellemetlen kártevő – A Murgantia histrionica poloska

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Minden a Murgantia histrionica kártételéről

Hogyan védekezzünk a Murgantia histrionica poloskák ellen

Amellett, hogy kézzel leszedegeted és összenyomod/szappanos vízbe fullasztod őket, a Murgantia histrionica poloskák ellen többféle módszerrel is védekezhetsz kertedben.

Ültess csapdákat

Mint fent olvashattad, a Murgantia histrionica poloskák melegkedvelő rovarok, amelyek csoportokba verődnek a párzáshoz. Ezt kihasználhatod ellenük: ültess egy-két palánta mustárt egy olyan ágyásod közepére, ahol korábban ilyen rovarokat láttál, hogy egyik kedvenc eledelükkel vond el a figyelmüket a többi növényről. Amikor aztán összegyűlnek, sokkal könnyebb lesz egyszerre megszabadulnod tőlük, például természetes rovarirtó szerekkel.

Használj rovarirtószereket

A Murgantia histrionica poloskák ellen különféle természetes rovarirtó szerekkel is védekezhetsz. A neem olaj, vagy a spinosad tartalmú készítmények például mind hatásosak ellenük. Persze ügyelned kell arra is, hogy ezek a szerek a hasznos rovarokat, úgymint a beporzókat is távol tarthatják növényeidtől. Ha egyes zöldségeid vagy gyümölcseid beporzókra támaszkodnak virágaik megtermékenyítéséhez, akkor ezt a folyamatot neked, saját kezűleg kell majd elvégezned, miután befújtad őket.

Ügyelj növényeid egészségére

A kártevők elleni védekezés egyik legjobb formája ügyelni rá, hogy növényeid mindig egészségesek maradjanak. A beteg, gyenge növények sokkal fogékonyabbak a kártevőkre és a különböző növénybetegségekre is. A Murgantia histrionica poloskák gyakran táplálkoznak olyan növényekből, amelyek stresszhormonokat bocsátanak ki magukból. A furfangos rovarok ezeket a hormonokat a ragadozókkal szembeni védelemre használják fel.

Ezért szeretnek ezek a poloskák meleg időben termesztett hidegkedvelő növényeken élősködni – ezek a növények folyamatos stresszhatás alatt vannak. A gyengélkedő, szenvedő növények eltávolításával tehát kiiktathatod a Murgantia histrionica poloskák egyik természetes védelmét, ráadásul egyszerre meg is foszthatod őket a menedéküktől a hideg, fagyos időkre.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

visszacsatolás

(feed back): az életjelenségekkel kapcsolatos aktiválásban v. gátlásbanmegnyilvánuló... Tovább

bélsárhányás

ellentétes bélmozgás hatására a ->gyomorba jutott béltartalom —>hányással való... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem