A mirtuszdió bemutatása - hogyan érdemes gondozni, milyen fajtái vannak a mirtuszdiónak?

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a mirtuszdió termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Tudnivalók a mirtuszdióról

A mirtuszdió gondozása

Trágyázás

A mirtuszdió lassan nő, ezért nincs szüksége túl sok trágyára. Ha mindenképpen trágyázni szeretnél, akkor általános trágyát használj, és azt is legfeljebb kéthavonta. A konténerben nevelt példányokat gyakrabban kell trágyázni, különösen a termés után.

Öntözés

A jó minőségű termések érdekében rendszeres mélyöntözést végezz, különösen a virágzás és a gyümölcstermés alatt. A vízhiánytól a gyümölcsök éretlenül potyognak majd le, keserűen és szárazon.

Metszés

A mirtuszdió csupán enyhe metszést igényel, azt is nyáron, miután leszüretelted a gyümölcsöket. Ezzel új hajtásokra ösztönözheted fáidat. Metszésre tehát nincs szükség, de ha úgy tetszik, sövénnyé is nyírhatod fáidat.

A mirtuszdió gyakori kártevői és betegségei – A mirtuszdiót szerencsére nem sok kártevő és betegség zaklatja – meglehetősen ellenálló növény.

hirdetes

Pajzstetvek

A pajzstetvek a növények nedveivel táplálkoznak – ha mirtuszdiód haldokolni látszik, vagy növekedése megtorpan, akkor elképzelhető, hogy ezek a rovarok felelősek érte. Varádicsokból kinyert, olajbázisú spray-vel érdemes fellépni ellenük.

Ecetmuslicák

Az cetmuslicák is megzavarhatják a mirtuszdió fejlődését. A nőstények a gyümölcsök felületén rakják le petéiket, amelyek, miután kikeltek, a termésekkel táplálkoznak. Használj feromonos csapdákat, hogy kiderítsd, vannak-e ecetmuslicák fáid közelében, és ha igen, akkor használj neem olajos spray-t, hogy megszabadulj tőlük.

A mirtuszdió szüretelése és tárolása

A mirtuszdiókat csak érett formában ajánlott leszüretelni, ugyanis éretlen korukban még keserűek és kemények. Érdemes megvárni, hogy maguktól potyogjanak le a földre, és onnan összeszedni őket. Ha nem szeretnél erre várni, akkor óvatosan leszedheted a már szinte teljesen megérett gyümölcsöket. Óvatosan fogj meg egyet, és finoman csavarj rajta egyet – ha könnyedén leválik a fáról, akkor valószínűleg hamarosan megtette volna ezt magától is, tehát érettnek tekinthető.

hirdetes

Ha húzogatod, de nem engedi magát, akkor még időre van szüksége. A gyümölcsöket érdemes minél hamarabb elfogyasztani vagy felhasználni, mert a szüretelés után is tovább érnek majd. Legfeljebb csupán néhány napig tartsd őket a hűtőben. A mirtuszdiót lehet enni magában, de készíthetsz belőle lekvárt, bort belesütheted tortákba, kenyerekbe, és így tovább – a lehetőségek listája igen hosszú!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Mit ültessek áprilisban? A legtöbb zöldséget most kell elültetned, de pár gyümölcsöt is!

Milyen zöldségeket kell már áprilisban elültetni? Sorra szedtük neked ebben a cikkben, hogy pontosan milyen zöldségeket, gyümölcsöket ültess áprilisban!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-29

10 meglepő összetevő, amitől jobb lesz a komposztod!

Azt gondolhatod, hogy tudod, mit tehetsz a komposztba, és mit nem, de van néhány szokatlan dolog, amelyet legtöbbünknek valószínűleg eszébe sem jut hozzáadni.

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hidropónia

talaj nélküli növénytermesztés tápoldatban. Ha a termesztett növények támasztóközeg... Tovább

Rovarölo Force 1,5 G

Piretroid tipusú rovarölő talafertőtlenítő granulátum.Hatóanyag: 15 g/kg... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem