Mikor metsszük a gyümölcsfákat? - Tippek és tanácsok a profiktól

hirdetes

Mikor metsszük a gyümölcsfákat?

FO, GE.
Mikor metsszük a gyümölcsfákat? - Most kiderül!

Csonthéjasok

Ide tartozik a szilva, a meggy, a cseresznye, a kajszibarack, az őszibarack és a mandula is. A csonthájasok esetében semmilyen metszési műveletet ne végezzünk télen, ez nagyon fontos, és elsősorban ennek növényvédelmi okai vannak. Ugyanis télen, a sebeken át fertőznek azok a kórokozók, amik a csonthéjasok gutaütéses, ágrákosodásos felelősek. Ha ezek bejutnak a fák szöveteibe, akkor már teljesen mindegy, hiszen onnan nem tudjuk kiirtani őket, és a gyümölcsfáink lassú halálra vannak ítélve, főként a kajszi és az őszibarack, hiszen a téli metszés esetén nem tudjuk megakadályozni a fertőzést. Ezek a kórokozók pedig nem válogatnak, és egyaránt fertőzik az idősebb fás részeket és a fiatal vesszőket is. Ebből kifolyólag két lehetséges időpont maradt a metszésre: tavasszal virágzás előtt, vagy nyáron, közvetlenül a szüret után. Tavasszal akár virágzás közben is metszhetünk, a lényeg, hogy minél közelebb legyünk a virágzáshoz, mivel ekkor a gutaütés kórokozói már nem fertőzőképesek.

hirdetes

Almatermésűek

Ide tartozik az alma, a körte, a birsalma és a naspolya. Mai ismereteink szerint ezeket a fajokat a gutaütés kórokozói szerencsére nem veszélyeztetik, ezáltal a termőre fordult fák kevésbé érzékenyek a csonthéjasoknál. Ebből kifolyólag az almatermésűeket akár télen is metszhetjük, de kizárólag fagypont feletti hőmérséklet esetén. Bármelyik időpontban metszünk is, ne feledkezzünk meg a sebek gondos kezeléséről valamilyen sebzáró anyag segítségével.

+Érdekesség

Előnyei a metszésnek:


Nyáron helyreállíthatja a téli metszés okozta károkat. Az azóta kialakult új, steril hajtásokat most kell eltávolítani:

A gyümölcsfa fejlődését növelheti azokban az években, amikor kevés vagy egyáltalán nem hoz gyümölcsöt. A folyamat lassítása érdekében távolítson el nagyszámú hajtást. A legtöbb gyümölcsfajtánál a gyümölcs rövid és közepes hajtásokon fejlődik a gyümölcs.

hirdetes

A metszés után megmaradó ágak több napfényt kapnak, mint korábban, ami növeli a következő évi gyümölcstermés valószínűségét. A betegség terjedésének esélye is csökken, ha több a napsütés.

A nyári metszés során ellenőrizheti a gombabetegségeket, és a fertőzött ágakat anélkül távolíthatja el, hogy a fa többi részén további károkat okozna.

Alma és csonthéjas gyümölcsök metszése


A gyümölcsfákat nem szabad ugyanúgy metszeni, mint más fákat. A csonthéjas gyümölcsök - szilva, őszibarack, sárgabarack és cseresznye - és az alma - alma és körte - metszésével az alábbi szakaszok foglalkoznak. A szőlő, a málna és a ribizli fás szárú bogyós gyümölcsök, amelyeket másképp kell metszeni, és külön metszési eljárást alkalmaznak. További információ az augusztusi kerti hírlevelünkben olvasható (A szőlő nyári metszése).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


eutrofizálódás

a vizek tápanyagokban, főként nitrogén- és foszforvegyületekben való gazdagodása, aminek... Tovább

laktagóg takarmány

a tejtermelést serkentő takarmány. Jellegzetesen l. a legelőfű, a korpa, a lenmag, a... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs