Semmit sem kell kidobnod - használd fel a lenyírt füvet is!

hirdetes

8 dolog, amire felhasználhatod a lenyírt füvet

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Erre használhatod fel a lenyírt füvet

Tea a növényeknek

A komposztálható összetevőkből készített teával segíthetsz a növényeknek a betegségek elleni védekezésben, tápanyaggal láthatod el őket, felgyorsíthatod a méreganyagok lebomlását és finomabbá, táplálóbbá teheted a zöldségek terméseit is. Mindehez nincs más dolgod, mint fogni egy adag frissen nyírt füvet, és egy vödör vízbe önteni azt. Az olyan tápanyagok, mint a kálium, a nitrogén, a foszfor és az amino savak idővel kiáznak a fűszálakból, és átkerülnek a vízbe. Nagyjából három napnyi áztatás után szűrd le a „teát” és öntözd a növények gyökereire és/vagy fújd a leveleikre. Ezt a „teát” nem kell (és nem is szabad) felforralni!

Természetes színezőanyag

A frissen nyírt fű organikus színezékként is alkalmazható, például húsvéti tojások díszítéséhez.

Ne égesd el!

A nyirkos frissen nyírt fű és más zöld anyagok nagyon sűrű füstöt termelnek, amik az emberek és a környezet egészségét is veszélyeztetik!

hirdetes

Talajtakaró

Az organikus talajtakarók segítenek megtartani a talaj nedvességtartalmát, leszorítják a gyomokat, segítenek a talaj lehűtésében és növelik annak tápértékét is a növények számára. Talajtakarónak rengeteg mindent fel lehet használni, a lenyírt fű különösen ideális erre a célra. Ez magas nitrogéntartalmának köszönhető, amire minden növénynek szüksége van. Szórj ki egy fél cm vastag rétegnyi frissen nyírt fövet virágaid és növényeid köré (az ágyásokra). Ennél nem ajánlott vastagabb réteget használni, mert a fű nem lesz képes elég gyorsan lebomlani, és egy idő után kellemetlen szagot áraszt majd, amint szétrohad. Száraz fű is alkalmazható takaróként, ezt pedig már vastagabb rétegekben is lehet alkalmazni.

Emelt ágyások és növénytartós kertészkedés

Mind az emelt ágyások, mind a növénytartós kertészkedés rendkívül népszerűnek számít haladó és kezdő kerttulajdonosok köreiben is. Ha te is foglalkozol ilyen növénytartási formákkal, akkor a lenyírt fűnek nagyon jó hasznát veheted. Az egyik leghatékonyabb emelt ágyásos módszer az úgynevezett lasagne-technika. Lényege, hogy több réteg anyagot helyezel egymásra, és abban termeszted növényeidet. A lasagne ágyás alsó rétegében alakíts ki egy egy rész fűből, két rész felaprózott levelekből álló réteget – ezek idővel lebomlanak majd, tápanyagokkal gazdagítva a talajt. Ezt a réteget vékonyra kell elkészíteni.

hirdetes

Újrahasznosítás

Ha nem tudsz, vagy nem akarsz annyi lenyírt füvet hasznosítani, amennyit megtermelsz, akkor a legjobb megoldás a legközelebbi újrahasznosító telepre szállítani, ahol természetes és organikus módon szabadulnak majd meg tőle.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


biogazdálkodás (biológiai gazdálkodás)

elméletileg az ősi földművelési formák kitöltése korszerű tartalommal. Hívei... Tovább

bála

szalma v. széna összepréselésével előállított, rendszerint tégla v. henger alakúra... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert