A lenmag jótékony hatásai

Csodaszer a konyhából: Ismerd meg a lenmag jótékony hatásait

SzSz, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

lenmag

Csökkenti a koleszterinszintet 

A lengmag fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, azáltal, hogy növeli a bélmozgás révén a kiválasztódó zsírmennyiséget. A lenmag oldható rosttartalma befogja a zsírt és a koleszterint az emésztőrendszerbe, így nem képes felszívódni. Az oldható lenrost befogja az epét is, amelyet az epehólyag a koleszterinből állít elő. Az epe azután az emésztőrendszerből ürül ki, és arra kényszeríti a testet, hogy többet nyerjen, felhasználva a felesleges koleszterint a vérben, és ezáltal csökkentve a koleszterin szintjét.
A hiperlipidémia rendellenesen magas zsírszint vagy lipidek koncentrációja a vérben, és ez az ischaemiás szívbetegség egyik legfontosabb kockázati tényezője. A tanulmányok azt mutatják, hogy a lenmag (nem a lenmagolaj) jelentősen csökkentheti ezeket a lipideket.

Gluténmentes

A len használata remek módszer a gluténtartalmú gabonafélék természetes helyettesítésére. A gabonafélék, különösen a glutént tartalmazók, sok ember számára nehezen emészthetők, de a len általában könnyen metabolizálódik és gyulladásgátló is.
A lenmagból lisztet is készítenek, amelyeket tökéletesen felhasználhatunk sütemények vagy bármilyen receptben való liszthelyettesítésre. A gluténérzékenyeknek kifejezetten ajánlott gabonaféle. Ezen kívül a lenmag akár tojás helyettesítésére is kiválóan alkalmas lehet, amelyről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz. 

Segíthet a cukorbetegség kezelésében

A lenmag jelentősen javítja a cukros ételek és italok utáni sóvárgást. Naponta egy evőkanál lenmag fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a falási rohamokat, így a vércukorszint ingadozását is mérsékelni tudjuk. A lenmag fogyasztásával a glükóz intoleranciában szenvedő embereknél is ugyan kismértékű, de csökkenést mutattak a tüneteket illetően.

Magas antioxidáns tartalmú

A lenmag egyik legnagyobb előnye, hogy antioxidánsokat tartalmaz, különösen a lignánoknak nevezett fajtákat. A lignánok antioxidánsokat szolgáltatnak szervezetünk számára, amelyek elősegítik a szabad gyökök károsodásának csökkentését, ezért a len öregedésgátló, hormonális kiegyensúlyozó és sejteket regeneráló hatással rendelkezik. 
A lignánokat természetes „ fitoösztrogének ” alkotják , amelyek valamivel hasonlóan működnek, mint az ösztrogén hormon. A lenmagolajban található fitoösztrogének megváltoztathatják az ösztrogén anyagcserét, vagy növelhetik, vagy csökkenthetik az ösztrogén aktivitását valaki hormonális állapotától függően (más szóval, a lennek ösztrogén és antiösztrogén tulajdonságokat is mutat). Tehát segít helyreállítani a nőknél a hormonháztartást. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Irma (2798/01)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Sziklevél alatti szárrészének antociánossága közepes.... Tovább

fajtaleromlás

az a folyamat, amikor az adott fajtában a gazd.-ilag értékes tulajdonságok romlanak.... Tovább

Tovább a lexikonra