Így készül a lasagne kert, felásás, szántás nélkül - ismerd meg Te is

hirdetes

Sem szántani, sem felásni nem kell: így készül a lasagne kert

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Lasagne kert készítése

Egy lasagne kert hozzávalói

Minden amit a komposzthalomra helyeznél, felhasználható lasagne kertedben is. Az ágyásra helyezett anyagok idővel lebomlanak majd, ezzel tápanyagokban gazdag, omladozó talajt biztosítva az ültetéshez. Az alábbi csupán néhány kiváló példa ezen anyagokra: levágott fű, levelek, gyümölcs- és zöldségdarabok, tealevelek és teafilterek, gyomok (ha még nem kezdtek el magot termelni), állati trágya, komposzt, hínár, darabokra szaggatott újságpapír vagy levelek, tűlevelek, elvirágzott virágok, kerti metszések maradványai (csak egészséges darabok – soha ne komposztálj vírusos vagy fertőzött növényeket), tőzegmoha.

Akárcsak a sütőben készült lasagne esetén, a kert kialakításakor is fontos, hogy hogyan építed azt fel. Fontos, hogy felváltva helyezz egymásra „barna” (őszi levelek, szaggatott papír, tőzeg, fenyőlevelek, stb.) és „zöld” (zöldségmaradékok, kerti metszéses maradékai, levágott fű, stb.) anyagokból összeállított rétegeket.

Összességében érdemes a barna rétegeket kétszer olyan vastagra csinálni mint a zöldeket, de ehhez nem kell túl szigorúan ragaszkodni. Csak helyezz egymásra felváltva zöld és barna rétegeket, és az eredmény egy lasagne kert  lesz. A cél egy nagyjából 60 cm magas, rétegezett ágyás kialakítása. Néhány héten belül ez jóval alacsonyabbra zsugorodik majd össze.

hirdetes

Mikor készíts lasagne kertet

Lasagne kertet az év bármely szakában kialakíthatsz. Az ősz a legtöbb kertész számára kifejezetten ideális, hiszen ilyenkor temérdek ingyenesen beszerezhető komposzt alapanyag áll a rendelkezésre a hulló falevelek és egyéb kerti takarításból hátramaradt dolgok formájában. Az ősszel elkészített lasagne ágyások a tél során lebomlanak, és mire beköszönt az ősz, sokkal egyszerűbb lesz ültetni beléjük. Az őszi esőzések és a téli hóesés továbbá biztosítja, hogy ágyásod nedves maradjon, ami szintén elősegíti a folyamatot.

Amennyiben tavasszal vagy nyáron szeretnél lasagne kertet csinálni, akkor némi „talajszerű” adalékanyagra lesz szükséged, mint például tőzegre vagy termőtalajra, hogy azonnal ültetni kezdhess bennük. Ha tavasszal készíted el a kertet, akkor helyezz egymásra olyan sok zöld és barna réteget, amennyit csak tudsz, és szórványosan adj hozzá kész komposztot, tőzeget vagy termőtalajt – az egész ágyást fedd le valamelyikkel ezekből az adalékanyagokból 8-10 cm vastagságban.

hirdetes

A lasagne kert beültetése és karbantartása

Amikor eljött az ültetés ideje, kövesd azokat a lépéseket, mint egy hagyományos ágyás esetén – ez az egyetlen rész, ahol ásásra lesz szükséged. Ha a legalsó réteget újságpapírból alakítottad ki, akkor az ásó könnyedén átszakítja majd, feltárva ezzel az alatta rejtőző gazdag, laza talajt. Ha kartont használtál, akkor előfordulhat, hogy külön lyukat kell vágnod minden növénynek, amit el szeretnél ültetni.

A kert fenntartásához talajtakaró felvitelére lesz szükség, ami állhat szalmából, levágott fűből, fakéregből vagy feldarabolt falevelekből is. Miután megerősödött, a lasagne kertet ugyan úgy kell kezelni, mint bármely másikat – rendszeres gyomlálás, öntözés és a kártevőkre való odafigyelés szükséges.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-27

5 módszer, amivel megvédheted növényeidet a tavaszi fagytól- ideje felkészülni!

A növényeinkre nem adhatunk téli kabátot, de mégis van néhány módszer, amikkel segíthetünk nekik, hogy ne fagyjanak el- ezek a legjobb módszerek tavszi fagy ellen.

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

A grillsütő tisztítása kefe nélkül – Így tudod percek alatt csillogóvá varázsolni a grillt!

Ez a hat grilltisztító technika nem igényel kefét, de így is hihetetlenül tisztává varázsolja a grillt! Ha van grilleződ, akkor hasznos lehet ez a cikk!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hatóanyag-tartalom

beltartalmi jellemző; azt mutatja, hogy a műtrágyák, talajjavító anyagok (talajjavítás)... Tovább

pajta (szín)

olyan egyszerű építmény, amely tartóoszlopokon nyugvó tetőszerkezetből áll. Ált. minden... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet