Különös állatok.

hirdetes

Állati különlegességek - I. rész

T.J.Lora
Meglepő állatvilág

Pocoknyúl vagy pika

Ez az aranyos kis rágcsáló Észak-Amerika sziklás, hegyes területein, illetve Ázsia sztyeppéin honos. Közel harminc fajtájuk ismert, közülük talán a galléros pocoknyúl fotója a legelterjedtebb (a fenti képen). Igazi kis farmer állatok: hihetetlen mennyiségű növényt gyűjtenek össze, amit utána szénává szárítanak a napon, s felhalmozzák az odújuk közelében, ily módon várják a telet.

 

Fajtól függően kolóniákban, párban vagy magányosan élnek. Meglehetősen sok az ellenségük a ragadozó madaraktól kezdve egészen a kígyókig. Létszámcsökkenésüket ráadásul az éghajlatváltozás is fokozza. Az utóbbi időben készült felmérések alapján az egyedszámuk közel 40%-kal csökkent Észak-Amerikában.

hirdetes

Armadillo avagy tatu

Ez a különös megjelenésű állat Dél-Amerika szárazabb területein él, ahol hosszú alagútrendszert épít ki magának. Létezik belőle három-,öt-,hat-, és kilencöves tatu is, hogy épp melyikkel találkozunk, azt a hátukon húzódó, megkeményedett bőrsávok megszámolásából tudhatjuk.

hirdetes

 

Kisebb hüllőkkel, kétéltűekkel, rovarokkal, gyümölcsökkel táplálkozik. Veszély esetén összegömbölyödik, mint a sündisznó, kemény páncéljába bújva. Védőfelszerelése ellenére, meglehetősen könnyű, alig 2 kg-os állat, mely úszni sem rest, ha muszáj. Nem összekeverendő nagyon távoli rokonával a tobzoskával.

Tobzoska

A tobzoskaalakúaknak a ragadozók a legközelebbi rokonaik. Nyolc fajtájuk ismert, s hála az emberi tevékenységnek, mindegyik a kihalás szélén áll. Ezek a szarupikkelyes pokemonszerű lények Délkelet-Ázsia és Afrika erdős, pusztás részein honosak. Éjszakai életmódot folytatnak. Többnyire hangyákon és termeszeken élnek.

 

Súlyuk akár a 35 kg-ot is elérheti. Veszély esetén ők is összegömbölyödnek, de a fára is fel tudnak mászni, bár elég bizonytalanok. A nőstény mindössze egyetlen, jól fejlett utódot hoz világra, ám arról, hogy mennyi ideig tart a vemhesség, egyelőre semmit sem tudunk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-07-25

Készíts házi mosogatógép tablettát!

Hogy ha te is használsz mosogatógépet, akkor ez a cikk hasznos lesz számodra, mivel olyan módszert mutatok be, amivel sokat tudsz spórolni és környezetbarát is!

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

2022-08-15

A bor készítése életveszélyes- erre mindenki figyeljen oda!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). Mutatjuk pontosan mikor és mire kell figyelni a borkészítés közben!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


68/2006. (IX. 25.) FVM rendelet

a szárított takarmány kvótával szabályozott támogatása 2004/2005. gazdasági évtõl... Tovább

Cézár-púp

először egy Cézár nevű, kiváló svájci bikán és utódain észlelt jellegzetesség (innen az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Környezetvédelem