Növénybetegségek kezelése

9 gyakori növénybetegség – mikre figyeljünk oda és hogyan „gyógyítsuk” őket

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Gyakori növénybetegségek

Alternáriás szárazfoltosság

Ez a gombás betegség a virágokat, zöldségeket, gyümölcs- és más fákat is megtámadhat. Elsődleges tünete a leveleken megjelenő barnás-fekete foltok, amik egyre nagyobb területet kebeleznek be. A betegség egész termőszezonban veszélyt jelent a növényekre – meleg, párás időben csak még gyorsabban terjed.

A megelőzés a legjobb védekezés ez ellen a betegség ellen. A fertőzött növényektől érdemes hamar megszabadulni. Csak megbízható forrásokból vásároljunk magvakat, és győződjünk meg róla, hogy a növények között elég helyet hagyunk a levegőzésre. Nedves időben figyeljünk az árulkodó jelekre, és rézpermettel kezeljük a fertőzött felületeket, azonban ezzel vigyázzunk, mert a réz összegyűlik a talajban és ez ronthatja annak minőségét.

Fitoftórás betegség

Az elhalás egy másik változata – első sorban a krumplit és a paradicsomot támadja meg, de a virágokat is célba veheti. Az első tünetek közé tartoznak a vizes foltok az alacsonyabban található leveleken, amik egyre nagyobbra nőnek és a levél alján fehérré válnak. A krumplik esetén a növény húsába is átterjedő fekete foltok jelennek meg azok felületén. Nedvesebb időszakban a fertőzött növények elrohadnak és elpusztulnak.

Megelőzése érdekében reggelente öntözzük a növényeket és ne felülről. Igyekezzünk ne a földön növeszteni őket, hanem felfuttatni valamilyen lugasra. A fertőzött növényeket gyökerestől távolítsuk el és kezeljük külön a komposszttól.

Rák

A rákos megbetegedések a növények világában is jelen vannak. A növények szárán található elhalt, elszíneződött részek árulkodnak ilyesfajta problémáról. Fás szárú növényeken is megtalálhatók, abnormális, torz növekedést mutatva (törések, elhalt szövetek felgyülemlése). A különböző növényeknek különböző rákos betegségeik vannak, de általánosságban érdemes a fertőzött ágakat eltávolítani, és ritkábban végezni a metszéseket.

Rozsdásodás

Szintén egy gombás megbetegedés, aminek általában két gazdanövényre van szüksége, hogy teljesen kifejlődhessen. Felismerhető az enyhe barnulásról, de akár rozsdaszínű bevonatot is képezhetnek, ami eleinte a kisebb ágakon és tüskéken jelennek meg. Kezeléséhez fontos, hogy a növények elegendő levegőt kapjanak. Neem olajat is érdemes használni, mert megöli a spórákat és segít megelőzni a fertőzést. Ha mégis kialakul, a fertőzött növényeket távolítsuk és különítsük el, majd égessük el őket legkésőbb ősszel.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyenge méreg jelzésű növényvédő szerek

azok a növényvédő szerek, amelyekből állatkísérletekben (ált. patkányon) szájon át... Tovább

ásás

a —>talajművelés ősi formája; többnyire egy nyitóbarázdát készítenek az ásóval a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem