A kávétermesztés rejtelmei

hirdetes

Legyen saját kávétermésed – A teljes kávétermesztési útmutató!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Kávétermesztési kisokos

Kávétermesztés - A kávé ültetése

A kávé termesztése viszonylag egyszerű folyamat, különösen ha az ember trópusi vagy szubtrópusi éghajlaton él. De még ha nem is vagy ilyen szerencsés helyzetben, és valahol országunk határain belül olvasod ezt a cikket, akkor is termeszthetsz magadnak kávét házilag egy növénytartóban. Habár a kávé Afrikából származik, nem kedveli a közvetlen napfényt. Túl erős napfény hatására a levelek megéghetnek, különösen a délutáni órákban. Helyezd tehát olyan helyre, ahol szórt napfényt kaphat.

Kávétermesztés - Talajigény

A kávénak hosszú gyökerei vannak, amelyek mélyre nyúlnak a talajban és amelyek nem szeretnek vízben állni. Fontos tehát, hogy ez a talaj jó vízlevezetésű legyen és lehetőleg vályogos összetételű. Dolgozz bele egy nagy adag érlelt trágyát, mielőtt elültetnéd kávéidat. Az ideális pH érték 5,0-6,0 között mozog. A kávé nem szereti a meszes talajt. Ha nem fejlődnek megfelelően, akkor további érlelt trágyára lesz szükségük a talajban.

hirdetes

Kávétermesztés - Mikor ültesd el a kávét

A kávé nevelhető magról, de érdemes inkább palántát vásárolni valahol, ha sikerül találnod, mert akár évekbe is telhet, mire egy mag termőképes növénnyé fejlődik ki. Ha a szabadban ülteted el kávéidat, akkor várd meg, míg teljesen elmúlik a fagyveszély. A kávé a 7-29°C közötti talajhőmérsékletet kedveli. Próbálj akkor ültetni, amikor a hőmérséklet már stabilizálódik a tél után, mert a kávé hajlamos ledobni a leveleit, ha a hőmérséklet túl gyakran váltakozik.

hirdetes

Kávétermesztés - Kávé nevelése növénytartóban

Mint említettük, a kávé gyökerei mélyre nyúlnak (ha tehetik), ezért érdemes ehhez megfelelő növénytartót választani nekik, abban pedig jó minőségű virágföldet használni. A magot a tartó közepére helyezd el és szúrj mellé egy erős karót is. A kávépalánták magasra nőhetnek, ha nem metszik őket, a karó pedig segít megakadályozni hogy eldőljenek. Helyezd a növénytartót egy meleg, párás helyre, lehetőleg minél kevesebb huzattal.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-03-13

Hogyan kertészkedj városban? Ezekre figyelj!

Itt a tavasz, mindenki kertjébe vágyik, viszont ez a városban élők számára nehézkesebb lehet. Lássuk tehát, mikre kell ügyelni városi kertészkedésnél.

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2021-03-19

Hogyan gondozd megfelelően fiatal fáid - ezekre érdemes odafigyelned

A fiatal fákra érdemesebb jobban odafigyelnünk gondozásuk során, viszont nem kell megijedni, ez egyáltalán nem lesz nehéz. Tudj meg most mindent cikkünkből.

2021-03-24

Árnyékban fejlődő szépségek - tudd meg, miket érdemes árnyékba ültetned

Rengeteg virágunk képes tolerálni az árnyékosabb helyeket, ráadásul, ha jól használod ki őket a szürkés, sötétebb területeket remekül fel fogják majd dobni.

További cikkek ebben a témában


álélősködő (álparazita)

az állat emésztőcsövébe a táplálékkal, az ivóvízzel bekerült alacsonyabb rendű állatok... Tovább

magzat beszáradása

akkor alakul ki, ha a méhben elhalt és megrekedt —>magzat testének szövetnedvei és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem