notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kávétermesztés rejtelmei

hirdetes

Legyen saját kávétermésed – A teljes kávétermesztési útmutató!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Kávétermesztési kisokos

Kávétermesztés - A kávé ültetése

A kávé termesztése viszonylag egyszerű folyamat, különösen ha az ember trópusi vagy szubtrópusi éghajlaton él. De még ha nem is vagy ilyen szerencsés helyzetben, és valahol országunk határain belül olvasod ezt a cikket, akkor is termeszthetsz magadnak kávét házilag egy növénytartóban. Habár a kávé Afrikából származik, nem kedveli a közvetlen napfényt. Túl erős napfény hatására a levelek megéghetnek, különösen a délutáni órákban. Helyezd tehát olyan helyre, ahol szórt napfényt kaphat.

Kávétermesztés - Talajigény

A kávénak hosszú gyökerei vannak, amelyek mélyre nyúlnak a talajban és amelyek nem szeretnek vízben állni. Fontos tehát, hogy ez a talaj jó vízlevezetésű legyen és lehetőleg vályogos összetételű. Dolgozz bele egy nagy adag érlelt trágyát, mielőtt elültetnéd kávéidat. Az ideális pH érték 5,0-6,0 között mozog. A kávé nem szereti a meszes talajt. Ha nem fejlődnek megfelelően, akkor további érlelt trágyára lesz szükségük a talajban.

hirdetes

Kávétermesztés - Mikor ültesd el a kávét

A kávé nevelhető magról, de érdemes inkább palántát vásárolni valahol, ha sikerül találnod, mert akár évekbe is telhet, mire egy mag termőképes növénnyé fejlődik ki. Ha a szabadban ülteted el kávéidat, akkor várd meg, míg teljesen elmúlik a fagyveszély. A kávé a 7-29°C közötti talajhőmérsékletet kedveli. Próbálj akkor ültetni, amikor a hőmérséklet már stabilizálódik a tél után, mert a kávé hajlamos ledobni a leveleit, ha a hőmérséklet túl gyakran váltakozik.

hirdetes

Kávétermesztés - Kávé nevelése növénytartóban

Mint említettük, a kávé gyökerei mélyre nyúlnak (ha tehetik), ezért érdemes ehhez megfelelő növénytartót választani nekik, abban pedig jó minőségű virágföldet használni. A magot a tartó közepére helyezd el és szúrj mellé egy erős karót is. A kávépalánták magasra nőhetnek, ha nem metszik őket, a karó pedig segít megakadályozni hogy eldőljenek. Helyezd a növénytartót egy meleg, párás helyre, lehetőleg minél kevesebb huzattal.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-03-24

A muskátli metszése - Mikor, miért, hogyan?

A muskátli metszése, mikor végezzük el a muskátli metszését, hogyan végezzük el a muskátli metszését? Most mindent elmondunk nektek a muskátli metszéséről!

2020-03-31

Kerüld el a vitaminhiányt a koronavírus alatt is, ezekkel pótold a kertedből

Vitaminhiány a koronavírus alatt? Sajnos nagy rá az esély, de meg kell akadályoznod. Ezekkel pótold a vitaminokat egyenesen a kertedből, hogy egészséges maradj!

2020-04-01

Peronoszpóra a kertben - Ismerd fel időben a bajt

A peronoszpóra hatalmas károkat képes okozni a kertben, éppen ezért nagyon fontos, hogy időben felismerjük a peronoszpórát, most mindent elmondok, amit tudnotok kell a peronoszpóráról!

2020-04-01

Peronoszpóra elleni védekezés - Szakértői tanácsok

Védekezzünk hatékonyan a peronoszpóra ellen, mostani cikkemben elmondom nektek, hogyan védekezhettek sikeresen a peronoszpóra ellen. Nézzük, mit tehettek a peronoszpóra ellen.

2020-03-27

Gyakori betegség, ami mindenhol felüti a fejét – Minden a pszeudomonászos elhalásról

Mindent elmondok nektek a pszeudomonászos elhalásról, érdemes elolvasni cikkünket, melyből mindent megtudhattok a pszeudomonászos elhalásról!

2020-03-19

Furcsa vonalak a leveleken – Védekezés az aknázólegyek ellen

Az aknázólegyek elleni védekezésre hívjuk fel mindenki figyelmét mostani cikkünkkel. Mindent elmondunk az aknázólegyek felismeréséről, kártételéről, valamint az aknázólégy elleni védekezésről!

2020-03-18

Érdemes elvégezni az aranyvessző metszését – Itt a teljes útmutató

Az aranyvessző a tavasz egyik legcsodálatosabb növénye, éppen ezért most elmondok nektek mindent az aranyvessző gondozásáról, valamint az aranyvessző metszéséről!

2020-03-21

Csináljuk együtt - Minden a takarmányrépa termesztéséről!

A takarmányrépa termesztése, hasznos tudnivalók a takarmányrépa termesztéséről. Szakértőnk mond el nektek mindent a takarmányrépa termesztéséről, a takarmányrépa gondozásáról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
70 210
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 576 056

.../2006. (...) FVM rendelet

FVM rendelet a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hatáskörébe tartozó... Tovább

Komlói Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet A kiemelkedõen közhasznú, azaz önkormányzati feladatkörbe tartozó,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem