Így érdeme öntöznöd kaktuszaid - szuper tanácsok, hogy egészséges kaktuszaid legyenek

Így öntözd kaktuszaid, amennyiben nem szeretnél nekik ártani

TK, SFV, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Mindig bajban vagy, hogy mennyire érdemes, vagy éppen mennyire nem öntözni kaktuszaid? Mostani cikkünkben mindent elárulunk a kaktuszok megfelelő öntözéséről.

Kaktusz

Kaktusz öntözése

A kaktuszokkal kapcsolatban még az elején érdemes leszögezni: igen, őket is szerencsés, sőt kell is öntözni! Mint minden élőlénynek, növénynek, nekik is szükségük van vízre az élethez, bár a kaktuszok esetében általában ez kisebb mennyiségben is elég. Ennek oka, hogy a száraz klímához, a sivatagi időjáráshoz alkalmazkodtak, mint a legtöbb pozsgásnövény.


Ezzel az életmóddal pedig együtt járt az is, hogy tüskéket fejlesztettek levelek helyett – így képesek lecsökkenteni a párolgást, kevesebb vízmennyiségtől kell csupán megszabadulniuk, nem úgy, mint leveles társaiknak. Kialakult zömök és húsos alkatuk is képes ezt az életmódot támogatni, ugyanis könnyedén elraktározzák számukra a létfontosságú vízmennyiséget.

 


Amint látjuk, remekül képesek lettek ezek a pici növények alkalmazkodni ehhez a néha már számunkra is elviselhetetlen meleghez – van olyan kaktusz, aki akár három éven keresztül is életben marad egy csepp víz nélkül! Bár azt érdemes kiemelni, hogy amennyiben nem locsoljuk őket, ebben az állapotban csupán vegetálnak, fejlődni egyáltalán nem képesek, és előbb vagy utóbb könnyedén utóléri őket a vég.


Hogyan érdemes öntöznöd kaktuszodat?


Mint már mondtuk a kaktuszokat is kell öntözni – csupán két dologra érdemes odafigyelni, ami majd számukra létfontosságú lesz. Ez pedig, hogy mikor és mennyit locsolod meg növényeidet. Mindegyik kaktusz ugyanis egyénenként külön életciklussal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ahhoz, hogy nem csak megfelelően öntözd kaktuszodat, de általánosságban, hogy megfelelően gondozd őt, először növényeddel kell tisztában lenned! Amennyiben ismered növényedet, akkor tudni fogod, hogy mikor kell figyelni a növekedési és a pihentetési ciklusára – ezáltal pedig már könnyen képes leszel egy egészséges kaktuszt nevelni!

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hőszabályozás (termoreguláció)

azoknak az életfolyamatoknak az összessége, amelyek az állandó testhőmérsékletű állatok... Tovább

afrikai tarka méh

az Afrikában legelterjedtebb méh-fajta. Sokféle színváltozata ismert. Viasztermelése... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növénytermesztés