A kajszibarack növényvédelme

A kajszibarack növényvédelme

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A kajszibarack növényvédelme

Puha hús

A kajszibarackok hajlamosak a szokottnál puhább húst növeszteni, amit általában a túl magas hőmérsékletek okoznak. Amikor az idő 37°C fölé emelkedik, a kajszibarackok belsejének húsa megpuhulhat. A szárazság csak tovább fokozza a hajlamosságukat. Hogy megelőzd ezt a problémát, biztosíts folyamatos vízutánpótlást kajszibarackfáid számára szárazságok idején, hogy legyen mivel lehűteniük magukat. Szárazabb vidékeken a csepegtető öntözőrendszerek a leghatékonyabbak erre.

Pszeudomonászos elhalás

A pszeudomonászos elhalás betegséget a Pseudomonas syringae baktérium okozza, ami eső és felülről való öntözés során terjed. Ha a tavasz hűvös és nyirkos, akkor nagyobb eséllyel alakulhat ki. A pszeudomonászos elhalás árulkodó és szembetűnő jelei a gumiszerű, vizes üszkök, amik a kajszibarackfák ágain és törzsén jelenhetnek meg. A leveleken barna foltokat vehetsz észre, a gyümölcsökön pedig sötét, behorpadt részek keletkezhetnek, amik kellemetlen szagot árasztanak magukból. Ha attól tartasz, hogy ez a betegség problémákat okozhat kertedben, akkor szerezz ellenálló kajszibarackfa fajtákat és légy résen, hogy időben lemetszhesd a beteg ágakat fáidról.

A kajszibarack szüretelése és tárolása

A kajszibarackfák 3-5 évvel az elültetésük után kezdenek el gyümölcsöt teremni. Ezeket érett, ehető állapotukban kell leszüretelni, amiről kellemes illatuk és enyhén puha, de nem pépes állaguk árulkodik. Óvatosan nyomkodd meg, majd ha jónak találod, egy finom, tekerő mozdulattal húzd le őket a szárról. A legtöbb kajszibarack júniustól szeptemberig érik, ami persze függ az éghajlattól és az adott fajtától is. A leszüretelt kajszibarackokat frissen nem tárolhatod sokáig – a hűtőben is csak legfeljebb egy hétig maradnak ehetők. Persze le is fagyaszthatod őket, ám ehhez először el kell távolítanod a magjukat, különben megromlik az ízük. Vágd fel a terméseket, majd mártsd őket aszkorbinsavba, hogy ne veszítsék el a színüket. Ez után helyezd őket légmentesen zárható, fagyasztható tárolókba, majd a fagyasztóba (legfeljebb három hónapig). Ezen kívül ki is száríthatod, vagy be is főzheted kajszibarackjaidat.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

vizenyő

(ökodéma,oedema): a szervezet vízforgalmának zavara,amikor a szövethézagokban, a savós... Tovább

120/2008. (IX. 11.) FVM rendelet

A borászati termékek alkoholtartalmának növelésére felhasznált sûrített szõlõmust és... Tovább

Tovább a lexikonra