Így tenyéssz gazdaságosan kacsákat a húsukért

Így tenyéssz gazdaságosan kacsákat a húsukért

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Így tenyéssz gazdaságosan kacsákat a húsukért

Van középút?

Ha a párzási időszak hosszú és meleg, akkor esélyes, hogy kotlós kacsáid az év során többször is fészket raknak majd. Ha azonban az időjárás rövidebb ideig marad meleg, akkor tojóid talán nem érzik majd, hogy elegendő idejük lenne felnevelniük a csibéket, mielőtt beállítana a hideg. Egy lehetséges megoldás korábban kotlásra bírni a tojókat azzal, hogy felmelegíted a fészekrakó helyet. Persze ügyelned kell rá, hogy a melegítés biztonságos legyen, és el kell gondolkodnod az extra költségeken is.

A tojók gondozása

Tojóid számára nem kis munka fészket rakni és kotlani a tojásokon. Ha tehát azt szeretnéd, hogy évente többször is rászánják erre magukat, akkor kiváló minőségű táppal és ötcsillagos kényelemmel kell ellátnod őket.

A kacsacsibék etetésének költségei

A csibék etetésének költségei attól függnek majd, hogy mennyi természetes táp áll a rendelkezésedre birtokodon.

Korlátozott gyűjtögetési lehetőségek

Amennyiben kerted vagy udvarod gyepesített és szépen gondozott, akkor kacsáidnak nem sok területük lesz, amin gazdagon gyűjtögethetnek maguknak. Ilyen esetben főleg kacsatáppal kell majd etetned őket. Ha te is ilyen cipőben jársz, akkor nagyjából 2,8kg-nyi tápot kell adnod kacsáidnak minden egyes levágott kilóért cserébe. Egy 3,5kg-os pekingi kacsánál ez durván 11 kg-nyi tápot jelent.

Egy zsák táp árából és tartalmából kiszámolhatod, hogy egy-egy kacsád etetése mennyibe is kerül majd. Ezen kívül a kertben csapdába ejtett kártevőkkel (pl. házatlan csigákkal), illetve bizonyos konyhai maradékokkal is kiegészítheted kacsáid étrendjét. Egy másik megoldás kifejezetten táp céljából rovarokat tenyészteni birtokodon.

Bőséges gyűjtögetési lehetőségek

Sokkal gazdaságosabban tenyészthetsz kacsákat a húsukért, ha nagyobb területet tudsz biztosítani nekik, amin kedvükre gyűjtögethetik maguknak az élelmet. Ha birtokodon többféle vad bogyó, ehető magvú növény, talajtakaró és egyéb tápanyagforrások is előfordulnak, lényegesen kevesebbet kell majd költened különféle kacsatápokra.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bolhásság

emlősökön és madarakon (és azok szűkebb környezetében) élősködő, szárnyatlan... Tovább

centrifugális szeparátor

az eltéró sűrűségű v. egy bizonyos anyag különböző sűrűségű összetevőinek... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok