Őshonos gyümölcseink a legnagyobb gyógyítók - ismerd meg őket Te is

Természetes gyógyítók Magyarországon – Őshonos gyümölcseink

Máté Balázs, online marketing, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Így gyógyítanak a hazánkban őshonos gyümölcsök!

A galagonya jótékony hatásai

Legfőképpen szívgyógyszerként alkalmazták és alkalmazzák mind a mai napig a galagonyát, aminek jótékony hatását csak a XIX.-XX. században igazolták. A növények leveléből, virágából vagy a terméséből nyerik ki a hatóanyagát, főzött teán keresztül.

A galagonya flavonoidokat (vitexint, hiperozidot, rutint), aminszármazékokat (feniletilamint, tiramint), proantocianidokat és triterpéneket tartamaz.Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszes szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.

Az eperfa jótékony hatásai

Nyersen is fogyasztható, de a leszedett gyümölcsöt néhány órán belül fel kell használni, mert hamar elveszíti friss zamatát. A fehér eper csak a lehullása előtt közvetlenül élvezhető. Éretlenül kesernyés, megérve viszont mézédes. A fekete epernek magasabb a savtartalma, kevésbé éretten is fogyasztható, ekkor üdítően savanykás, megérve pikánsan édeskés, jellegzetesen erdei gyümölcs ízű, a szederhez hasonló.

Festékanyaga a nyelvet és kezet is befogja, szinte eltávolíthatatlan foltot hagy a ruhában. Befőttként, vagy mélyhűtve tárolható, gyümölcslevek, mártás, lekvár, szörp, turmix, jégkrém készíthető mindkét változatból. A fehér eperfa termése pálinka és aszalványkészítésre, a fekete eperfáé gyümölcsborkészítésre is alkalmas.

Forrás: Fotók: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

legelőn hizlalás

ősi gyak. eljárás; a téli szűkös takarmányellátás után a szm.-kat, a juhokat a legelőn... Tovább

emerald (Brassica napus L.)

a takarmányrepce-fajták keresztezéséből előállított, 140—160 cm-re megnövő növény.... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs