notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Húsvéti sonka kiválasztása - Mitől lesz tökéletes a húsvéti sonka?

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Húsvéti sonka - Kiválasztása, elkészítése, tippek/trükkök!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Nincs Húsvét sonka nélkül, már megszokott hagyomány, hogy minden asztalon ott van a finom húsvéti sonka! Sokan azonban nem tudják, mik a kritériumai a tökéletes húsvéti sonkának, éppen ezért segítünk! Megmutatjuk a legjobb húsvéti sonka receptjét!

Ismerd meg a tökéletes húsvéti sonka receptjét

Milyen a tökéletes húsvéti sonka?

A tökéletes húsvéti sonka hagyományos módon pácolt, az ilyen sonkában csak nátrium-nitrát és nátrium-nitrit van. Tudni kell, hogy a nitrát biztosítja azt a jellegzetes pácolt ízt, amit a sonkán érzünk, illetve gondoskodik arról is, hogy minél tovább megőrizze minőségét. A tökéletes húsvéti sonka ugyanakkor nem tartalmaz szénhidrátot! Összetételében 7 % sót, maximum 25 % páclét találunk, a legtökéletesebb szalonnavastagság pedig 2-3 centiméter.

A húsvéti sonka esetében fontos az ár, mivel a leértékelt, sokkal olcsóbb sonka sokkal kisebb arányban tartalmaz húsfehérjét. Tudni kell azt is, hogy a hagyományos, nyers füstölt sonkát nem szabad a hűtőszekrényben tartani, és annyi órán keresztül kell főzni, ahány kilós. A megfelelő főzési idő elpusztít minden baktériumot, főzés után pedig tárolhatjuk a hűtőben. Most pedig jöjjön a tökéletes húsvéti sonka receptje!

hirdetes

A tökéletes húsvéti sonka receptje

Sokan ott hibázzák el, hogy csak beleteszik vízbe a sonkát és megfőzik. A tökéletes húsvéti sonkához azonban több kell, meg is mutatom, hogy mi!

 

Hozzávalók a tökéletes húsvéti sonkához

2 fej vöröshagyma,7-8 gerezd fokhagyma, bors, kömény, babérlevél, 2 deciliter fehérbor és természetesen a sonka

A tökéletes húsvéti sonka elkészítése

A sonkát még előző este áztassuk be, majd másnap tegyük fel tiszta vízben a tűzhelyre, adjuk hozzá a fűszereket, a bort, majd annyi ideig főzzük legalább, ahány kilós a sonka, szóval, ha 2 kilós, akkor legalább 2 órán át. Ha letelt az idő, akkor óvatosan szúrjuk meg és ellenőrizzük, hogy jól átfőtt-e már. Ha már elég puha, akkor tegyük félre, és hagyjuk a saját levében kihűlni, ezután vegyük ki a vízből, törölgessük meg és csomagoljuk alufóliába, majd mehet is a hűtőbe. Legalább fél napig hagyjuk így, majd fejtsük le róla a kötöző anyagot. Ha nem kötözött sonka, akkor is tekerjük körbe inkább főzés előtt, nehogy szétessen.

hirdetes

Még egy tipp a húsvéti sonkához!

A tojásokat se hagyományos módon főzzük meg, hanem szedjünk ki a sonkaléből, és ebben a lében főzzük meg a tojásokat. Fontos, hogyha a forró lébe helyezzük a tojásokat, akkor ne legyen teljesen hideg a tojás, mert szétrepedhet könnyedén! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
198 463
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 515 922

olajipari takarmány

az olajpogácsa az —>olajnövények magvainak sajtolása után marad vissza; ált. 5—6%... Tovább

Szegedi Tudományegyetem

Egyetem Mezõgazdasági Fõiskolai Kar Cím:... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek