Nagyszüleink étkezési szokásai - így étkeztek régen

Gyümölcshöz is kenyér – Így étkeztek nagyszüleink!

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ezeket ették nagyszüleink

Amikor még mindent maguknak készítettek

Nem volt lehetőség még akkoriban feldolgozott ételt vásárolni, étterembe menni pedig óriási luxusnak számított. Ebből adódóan nem ettek génmódosított ételeket, stabilizátorokat, dúsító anyagokat, és élelmiszer-adalékanyagokat sem. Nem kezelték az ételeket káros anyagokkal, amik segítenek megőrizni azok eltarthatóságát.

Nagyszüleink a lehetőségeket szem előtt tartva, a legapróbb morzsát is megbecsülve, anyáik szokásait követve állították össze nem kis gondossággal a mindennapi eledelüket. Az étkezések pedig nagyban függtek attól, hogy a család tagjai mivel foglalkoztak, ugyanis mást ettek a földművesek, favágók, és a pásztorok is. 

Évszakokhoz megfelelő étkezés

Nagyszüleink idejében akkor ették a gyümölcsöt és a zöldséget, amikor az beért. Akkoriban nem lehetett a boltban télen paradicsomhoz jutni, azt pedig nem is sejtették, hogy mi lehet például a kivi. Télen citromot, narancsot, mandarint, valamint gesztenyét fogyasztottak, más nagyon nem is volt. Nagyszüleink egyébként nagyon sokszor spóroltak, mindössze egyszer ettek húst hetente, a többi napon krumplis, tésztás ételek, illetve zöldséges fogások szolgáltatták a menüt. 

Joghurt? Dehogy, aludttej! 

Akkoriban még nem volt szó joghurtról, és én még emlékszem, hogy mi volt helyette. Ezt leginkább nyáron fogyasztottuk, a zárt konyhaszekrénybe tette be a nagymamám egy napra és már kész is volt – megsavanyodott, szerettük nagyon! 

Nem kellet cukrászdába járni

Rétesek, kalácsok, mákos guba, bélesek, ügyesen összehajtott kelt tészták, pogácsák, utánozhatatlanok voltak, sosem kellett cukrászdába járnunk, a nagyi minden finomságot képes volt elkészíteni. 

Amikor még az étel gyógyszer volt

Akkoriban tudták, hogy a tökéletesen elkészített, házi tyúkhúsleves a legjobb gyógyszer mindenre, nem véletlenül készítették el szinte minden egyes hétvégén. Nagyszüleink még azt is tudták, hogy ősi fűszereink nemcsak fűszerek, hanem gyógynövények is egyben, ezért bátran használták ezeket. Régen más volt, én kicsit azért visszasírom, finomabbak és egészségesebbek voltak azok az ételek, ebben biztos vagyok! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

17/2007. (III. 23.) FVM rendelet

a birtokfejlesztési hitel kamattámogatásáról Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló... Tovább

feltétlen takarmányok

olyan anyagok, amelyeknek legcélszerűbb felhasználási területe a takarmányozás. Ide... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek