Hogyan lehet fügét aszalni a sütőben?
Ha nincs megfelelő helyed, avagy időt a fügék napon történő aszalására, akkor a sütőben is megaszalhatod a fügét. Fontos, hogy rácsra, és ne tepsire tedd a fügét – ugyanis a rács segítségével a levegő mindenhol körül tudja járni a fügét. Az aszalás nem szárítás – ezt lassan kell csinálni, a sütőt a lehető legalacsonyabb fokozatra kell kapcsolni, ez a gyakorlatban olyan 55-65 C fokot jelent. Arra is figyelj, hogy résnyire folyamatosan legyen nyitva a ütő ajtaja, hiszen a légcsere, a folyamatos friss levegő is nagyon fontos. A sütőben való füge aszalása közben is ki naponta óvatosan át kell forgatni a gyümölcsöket. Ha tepsit használsz rács helyett, akkor forgasd naponta 4-5-ször! Ha több tepsit/rácsot használsz egymás felett és alatt, akkor azokat is forgatgasd, cserélgesd! Bár a füge aszalás alacsony hőmérsékleten, 55-60 fokon kezdődik, később ezt 75-80 fokra lehet emelni. Az aszalás bármikor megállítható, és újraindítható, ha közben kellene a sütő, csak a megfelelő hőmérsékletre ügyelj, ne tedd be nagyon meleg sütőbe!
Tippek a füge aszalásához
Akármelyik füge aszalási technikát is választod, ügyelj arra, hogy csak is egészséges fügéket válassz, és a fügék ne érjenek egymáshoz aszalás közben! Igyekezz azonos méretű fügéket választani, hogy azonos idő alatt aszalódjanak. Amikor átforgatod őket vigyázz rá, hogy ne sérüljenek meg a fügék és a nyíláson cukros lé ne távozzon, mert ez rontja az aszalvány minőségét. ha megaszaltad a fügét, akkor a tárolásra is ügyelj, hogy ne fülledjenek be, és penészedjenek be – a legjobb, ha laza szövésű vászonzacskóban tárolod őket!