A fecskék védelme nagyon fontos feladat

hirdetes

2000 tonna betegségeket terjesztő rovar marad életben, ha nem segítünk a fecskéknek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Fontos a fecskék védelme

Mindenki tehet valamit a fecskék érdekében! 

Mind a lakosságnak, mind pedig az önkormányzatoknak fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerepe és felelőssége van a teljes egészében városiasodott sárfészket építő fecskék védelmében. A legfontosabb feladat, hogy a fecskék állománycsökkenését megállítsuk és minél hamarabb vissza is fordítsuk. Ehhez az kell, hogy a meglévő, aktív természetes fészkeket és telepeket minden jobban óvjuk. Ez azért is nagyon fontos, mert a műfecskefészkek kihelyezése azokon a helyeken a leghatékonyabb, ahol ezeket az eszközöket legalább egy már lakott, természetes fészek mellé tudjuk telepíteni. 

A fecskék védelme érdekében

Kihelyezhetünk műfészkeket, mesterséges molnárfecsketelepeket, amik segítenek abban, hogy megállítsuk a fecskeállomány csökkenését. Fontos, hogy a fészkeket házfelújítás, építkezés során óvjuk, ne verjük le. Az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogás kivédésére használjunk fecskepelenkát. A fecskék sárból építik a fészküket, ezért érdemes létesítenünk sárgyűjtőhelyet házunk környékén. Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a fecskék védelmével, rengeteg tippet osztottunk meg veletek, kattintsatok ide és olvassátok el bátran!

hirdetes

Jelentsük be az illegális fészekleveréseket! 

Illene most már mindenkinek tudnia, hogy a fecskék tartós, a fecskepárok által akár évtizedeken át használt fészkei egész évben védettek, vagyis a fecskefészkek leverése egész évben szigorúan tilos! Az épületmunkálatok, felújítások által érintett fészkek a költési időszak szünetében, vagyis november 1. és március 31. között, a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály írásbeli határozatának birtokában, az abban megfogalmazott feltételek betartása mellett távolíthatók el. 

hirdetes

A fecskék költési időszakában (április 1-október 31. között) nemcsak tilos, hanem nem is engedélyez(tet)hető a fecskefészkek eltávolítása. Ha fészekleveréssel találkozunk, akkor írjunk egy néhány soros emailt, készítsünk pár bizonyító értékű fotót és tájékoztassuk a hatóságot! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-02-03

Ez a mezőgazdaság új jövője: a drónos permetezés 7 nagyszerű előnye

Haladni kell a korral, a mezőgazdaságban pedig még inkább, szakértőnk elhozta nektek a drónos permetezés 7 nagyszerű előnyét.

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajvíz

az a vízkészlet, amely az első vízzáró rétegen felül helyezkedik el, itt a kőzetszemcsék... Tovább

65/2006. (IX. 11.) FVM rendelet

a kedvezõ gabonatermésbõl származó elõnyök kihasználása érdekében az agrártermelõk... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés Környezetgazdálkodás Környezetvédelem