Enyhe fagyok, fagykár – hogyan mentsd meg, védd meg növényeid?

hirdetes

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

TK
Enyhe fagy

Fedd le őket


A leggyakoribb módszer a fagy elleni védekezésre valamivel lefedni az érzékenyebb növényeket. Erre rengeteg otthoni holmit használhatsz: régi takarókat, vastag lepedőket, zsákvásznat stb.


Miután lefeded növényeidet, ne felejtsd el valamivel alaposan lesúlyozni a takaró szövet széleit (karókkal, kövekkel, téglákkal stb.), hogy ne fújjon be alájuk a hideg szél.


A könnyebb anyagú takarókat elég csak ráhelyezni a növényekre, míg a nehezebbeknek valamilyen vázra lesz szükségük, ami megtartja őket (nehogy összenyomják a palántákat). Erre egy drótváz általában elegendő.


Az éjszakai letakarás segíthet megvédeni növényeidet a fagykároktól. Fontos azonban, hogy napfelkeltekor minden ilyen takarót eltávolíts palántáidról, különben megfulladnak majd alattuk!

Öntözd meg őket


Növényeidet azzal is megvédheted a fagykároktól, hogy megöntözöd őket 1-2 nappal a várt fagy előtt. A nyirkos talaj több hőt tart meg, mintha száraz lenne. Fontos persze, hogy ne öntözd túl növényeidet, ha a hőmérséklet egyébként is nagyon alacsony, mert a talaj a fagyás és olvadás hatására „mozogni” kezd, és kilöki magából növényeidet, amitől azok elpusztulnak.

hirdetes


Inkább enyhébb öntözést végezz az esti órákban, mielőtt a hőmérsékletek csökkenni kezdenének, hogy megnöveld az ágyások páratartalmát, és csökkentsd a fagykárok veszélyét.

Alkalmazz talajtakarót (mulcsot)


Az organikus talajtakarás, azaz a mulcsozás szintén népszerű taktika a fagy elleni védelemre, azonban egyes érzékenyebb növények nem viselik jól a vastagabb talajtakarókat (ezeket tehát jobb, ha szimplán lefeded valamivel, mint a fentebb említett tippben).
Népszerű talajtakaró (mulcs) anyagok például a szalma, a tűlevél, a fakéreg, illetve a lehullott falevelek.

hirdetes


A talajtakarók segítenek megőrizni a talaj víztartalmát, illetve szigetelésként szolgálnak a hideg időben. Ha valamilyen organikus talajtakarót használsz, akkor igyekezz 5-7 cm vastag réteget kialakítani növényeiden.

Készíts hidegágyakat


Egyes érzékenyebb növények extra védelemre szorulnak, ha szeretnéd átteleltetni őket. Ehhez vagy be kell vinned őket egy védett helyre, vagy körbe kell építened őket – ezt nevezik hidegágynak. Egy hidegágyakat megépíthetsz saját magad, vagy vásárolhatsz is ilyen védőfelszerelést növényeid számára.


A hidegágyak falait elkészítheted például fából, betontömbökből, vagy téglákból is, tető gyanánt pedig egy régi ablakot, vagy más üvegpanelt is felszerelhetsz.


Ha nagyon gyorsan kell összeállítanod néhány hidegágyat, vastagon lerakott szalmatömböket is használhatsz szigetelőfalak gyanánt. Azonban egy üvegpanelre így is szükséged lesz, hiszen fentről is le kell zárnod növényeidet.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2020-12-22

Gyerekkorunk furcsasága - A narancseper bemutatása

A narancseper egy nagyon különleges növény, aminek szinte minden részét fel lehet használni valamire. Mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a narancseperről, ismerjétek meg ti is közelebbről!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

További cikkek ebben a témában


lucernamegporzók

a lucernát a háziméhek a virág szerkezete miatt kevésbé tudják megporozni. Erre elsősorban a... Tovább

Galamb József Szakközép- és Szakmunkásképzõ Iskola

Szakmunkásképzõ Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; Mezõgazdasági... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növényvédelem