Komposztálható dolgok, amiket érdemes kipróbálnod

hirdetes

9 dolog, amikről mindenki tévesen hiszi, hogy nem lehet komposztálni!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Ezeket a dolgokat is lehet komposztálni

5. Étolaj

Az étolajról nem hiába mondják azt, hogy ne kerüljön a komposzt közelébe sem – egyrészt mágnesként vonzza a kártevőket, másrészt vízlepergető réteget képez az organikus anyagok körül, ami rontja a komposzthalom szellőzését és drasztikusan lelassítja a lebontási folyamatot. Habár a szintetikus olajokat semmiképpen nem szabad a komposztra önteni, nagyon minimális minőségű növényi olajat (illetve szintén kevés állati zsírt) azért felhasználhatsz ilyen célokra (napraforgóolaj, olívaolaj, stb.) Ne felejtsd el ellenőrizni, hogy a komposzthalom minél melegebb (50-65°C) legyen, és jól szellőzzön (ehhez rendszeresen forgasd át).

6. Tejtermékek

A tejjel, vajjal, tejföllel, jégkrémmel, sajttal és más tejtermékekkel ugyanaz a probléma, mint a húsokkal – bebüdösödnek, és vonzzák az állatokat. A húsokhoz javasolt árkos megoldás vagy speciális komposztáló ládák a tejtermékeknek is megfelelnek, de mást is tehetsz annak érdekében, hogy a kellemetlen szagok ne nagyon jussanak a levegőbe a halom körül. Igyekezz minél több „barna” (szénben gazdag) alapanyagot hozzáadni a halomhoz, szellőztesd rendszeresen, és biztosítsd, hogy az a minimális mennyiségű tejtermék, amit felhasználsz benne mindig a halom aljára kerüljön.

hirdetes

7. Gyomok és fertőzött növények

Gyakran olvashatjuk, hogy a gyomokat és a kertből eltávolított fertőzött növényeket (vagy növénydarabokat) ne helyezzük a komposztba. Ezt a tanácsot általánosságban érdemes is megfogadni, hiszen a gyomok és a fertőzések „túlélhetik” a komposztálást és tovább terjedhetnek a kertben, miután felhasználod a komposztot növényeid táplálására. Nos a hidegkomposztálásra ez valóban igaz, azonban ha hővel sterilizálod őket a gyomok és a legtöbb fertőzött növény is biztonságosan komposztálhatóvá válik.

hirdetes

A gyomok magvai és a legtöbb betegség nem bírja a magas hőfokokat, és elpusztul, ha huzamosabb ideig kell tűrnie a hőséget. Ehhez legalább 3 napig 55-60°C-n kell tartanod a komposztot, de ha egyébként is ekkora, vagy ennél magasabb hőmérsékleteket használsz a komposztáláshoz (és ezt a hőfokot napokig is biztosítani tudod), akkor nyugodt szívvel dobhatod a halomra a gyomokat és a fertőzött növényeket is.

Ha hidegkomposztálást használsz, akkor sincs minden veszve – fogd a gyomokat és a fertőzött maradványokat, helyezd őket egy légmentesen zárható műanyag tasakba, és tedd ki őket a tűző napra egy hónapra. Ez után ellenőrizd, hogy szárazra „sültek-e”, és ha igen, akkor mehetnek a többi alapanyag közé.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-04-11

Amerika legújabb dobása: Ezzel forradalmasíthatják a növénytermesztést!

Az Amerikában és Kanadában működő a Growmark és a Solinftec együttműködési megállapodást írtak alá. Ezzel a dobással forradalmasítják a növénytermesztést!

További cikkek ebben a témában


kóma (coma)

az agyvelő működésének zavara következtében gyorsan kialakuló eszméié tlenség. A külső... Tovább

izomfesték-vizelés (mioglobinúria, myoglobinuria)

mioglobin megjelenése a vizeletben; a vizelet barnavörös lesz. Az izomfesték-vizelés... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Talajművelés